Konec vládních zákazů přišel obchodům v Prostějově vhod. Centrum města se opět zalidnilo, zavládl v něm život. Ten se nově přesunul do prodejen všeho druhu. Otevřely se prodejny s oblečením, botami, hračkami nebo papírenským zbožím. A zákazníci to ocenili. „Lidé objednávají, chodí, mají zájem,“ byla spokojená Kristýna prodávající v hračkářství na náměstí. Prodejna zažívala nával, samozřejmě ale jen takový, který umožňovala vládní nařízení.

A místy se tvořily i fronty. Třeba u kadeřnictví nebo u prodejen oděvů, a to včetně second-handu. „Osobně jsem vánoční dárky už nakupovala přes e-shopy. Ale pro ty obchodníky to teď bylo těžké. A je dobře, že mohou otevřít,“ vyjádřila se Jarmila Tichá, která ráno vyrazila do města. Šanci přitom ucítili také prodejci z vánočních stánků. První tak byly otevřené už po osmé hodině ranní. Trh ale letos bude jiný. „Budou zde třeba farmářské potraviny. Nepočítá se s punči,“ prozradila už dříve náměstkyně primátora Milada Sokolová.

Spolu s vánočním stromem pak vánoční výzdoba a otevřené stánky vánočního jarmarku dodaly centru Prostějova tu správnou sváteční atmosféru. Ale na jak dlouho? „Kvůli Vánocům chtějí, aby šla ekonomika nahoru, ale abychom po Novém roce zase nemuseli zavřít. Abychom zas nebyli tam, kde jsme byli,“ shrnula své obavy Ludmila Strnadová, prodavačka z obchodu s oděvy.