Do naprosto nezáviděníhodné situace se během uplynulého týdne dostali na Základní škole Jana Železného Prostějov Sídliště Svobody. Nákaza dítěte jedné z kuchařek školní jídelny uvrhla celý personál do karantény. Připravit 700 obědů pro dítka školou povinná tak nebylo vůbec jednoduché, ale vedení školy si s tím poradilo na jedničku. Pomohli pracovníci dopravního hřiště a po dalších dvou dnech „naskočili“ kuchaři z uzavřené restaurace!

 

Do problémů se na největší prostějovské základní škole dostali začátkem minulého týdne. „Vlastně v noci z pondělí na úterý jsme zjistili, že dítě jedné z našich kuchařek bylo pozitivně testováno na covid-19 a s ním byla pochopitelně uvržena do karantény i jeho maminka. Když jsme pak v úterý již za účasti pracovníků hygienické stanice monitorovali situaci v kuchařském kolektivu naší školní jídelny, někteří další pracovníci si stěžovali na zdravotní problémy. A to i přesto, že do té doby všichni přísně dodržovali veškerá protiepidemická opatření, včetně nošení roušek, časté dezinfekce rukou a podobně. Po dohodě s hygieniky byla tedy nařízena karanténa celého pracovního kolektivu školní jídelny,“ potvrdil Večerníku nemilou zvěst Dalibor Ovečka, ředitel Základní školy Jana Železného.

„S hygieniky jsme samozřejmě řešili i děti, které se v jídelně stravují. Stanovisko odborníků ale bylo takové, že žákům nehrozila možnost nákazy, jelikož i přes určitý nával v době vydávání obědů nebyli v bezprostředním styku s kuchařským personálem. Mezi nimi byl vždy zachován dostatečný odstup,“ uklidňuje Ovečka, který hned v úterý musel přijmout rychlá opatření. „Zajistit pro naše děti sedm set jídel není žádná sranda! Ve středu a čtvrtek nám bleskově vypomohli pracovníci dopravního hřiště ze Sportcentra DDM okolo Jirky Nováka. Ti samozřejmě nevařili, měli jsme z venku objednané pro děti ohřívané párky a na druhý den byl sladký „krocan“ s kakaem. Tato jídla byla ale potřeba vydat, takže lidem z dopravního hřiště, kteří samozřejmě disponovali zdravotními průkazy, bych chtěl poděkovat. Ve čtvrtek a v pátek nám už vařili kuchaři z uzavřené prostějovské restaurace a jsem s nimi domluven i na celý příští týden a ještě na dva dny toho dalšího, kdy končí karanténa našich pracovníků jídelny. Jsem přesvědčen, že to všechno zvládneme,“ nastínil těžkosti dalších dnů ředitel školy.

 

Aktuální zpravodajství čtěte v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vychází v pondělí 14. prosince