Velmi přísná opatření, velkou část roku nemožnost návštěv klientů a samozřejmě obrovský psychický tlak na obyvatele sociálních zařízení i personál. Na letošní rok nebude ani jedna skupina vzpomínat ráda. „Zájem o návštěvy samozřejmě je. My teď na domově po testování, které jsme dělali a děláme, testujeme zaměstnance. Zatím jsou negativní. Děláme vše pro to, abychom ochránili naše klienty a zaměstnance,“ popisuje činnost David Ševčík, ředitel kosteleckého domova pro seniory.

 

Kostelecký domov ale neusíná na vavřínech. Ostatně v Olomouckém kraji se podle čísel zveřejněných ministerstvem zdravotnictví situace rychle zhoršuje. Domovy na Prostějovsku ale zatím mají štěstí. „Co se týká klientů, tak při posledním testování byli všichni negativní. Ze zaměstnanců jsou momentálně čtyři v karanténě, jinak vše je zajištěné. A zvládáme to bez problémů,“ sdělila ředitelka domova v Jesenci Věra Vymětalová. Návštěvy příbuzných pak usnadňuje třeba to, že se mohou na místě i otestovat. „Máme možnost v omezené míře testovat přímo u nás v domově, když se předem nahlásí,“ prozradila.

Nákaza se aktuálně vyhýbá domovu pro seniory v Bohuslavicích. Podle ředitele Charity Konice, která zařízení provozuje, stojí za důvodem zejména prevence. „Chválabohu, v Bohuslavicích jsme zatím neměli pozitivního klienta. To je taky důležitá věc, jež nám pomohla celou situaci zvládnout. Dařilo se nám pracovníky zachytit a nechat doma, když bylo nějaké podezření, a v jakési preventivní karanténě jsme měli několik zaměstnanců. Neriskovali jsme to, aby se potenciálně nemocný zaměstnanec dostal do práce,“ uvádí a děkuje zaměstnancům. „Chtěl bych jim poděkovat, že jsou velice disciplinovaní. A opravdu až je to zázračné, jak všechna preventivní opatření dodržují. Bez nich a jejich disciplíny by to vůbec nebylo zvladatelné,“ vzkazuje personálu domova. Všude však už vládne únava a vzhlížení k momentu, kdy se situace konečně uklidní. „Jsme všichni hodně unavení. Ale snažíme se, děláme maximum,“ vyjádřil nejspíš pocity všech David Ševčík.