O další bezmála tři tisíce nově pozitivně testovaných osob přibylo během uplynulého týdne v Olomouckém kraji. Ten tak i nadále zůstává v pátém nejrizikovějším stupni systému PES, do kterého ostatně už pomalu ale jistě míří celá republika. Hejtmana Olomouckého kraje další razantní nárůst nakažených koronavirem hodně zneklidňuje. Zároveň ale Večerníku přiznal, že s velkou nadějí vzhlíží k očkování novou vakcínou. To by podle jeho slov mělo začít už tento týden.

Olomoucký kraj se ocitá v chapadlech 5. stupně protiepidemického systému PES, přičemž během víkendu rizikové skóre ještě stouplo. Ze sobotních 74 na nedělních 76 bodů ze sta. V nejvyšším stupni pohotovosti jsou podle Krajské hygienické stanice v Olomouci čtyři z pěti regionů. Nejvyšší index rizika má aktuálně Jesenicko, a to 85 bodů. Následují Olomoucko a Prostějovsko s 81 a Přerovsko se 78 body. Nejnižší je nedělní skóre na Šumpersku, kde index dosahuje hodnoty 70 bodů, což je 4. stupeň.

V sobotu 19. prosince večer bylo v Olomouckém kraji evidováno už celkem 38 577 potvrzených případů nákazy covid-19 od začátku pandemie. Ke stejnému datu pak bylo vykázáno 33 167 vyléčených osob a naopak již 653 zemřelých. Aktivních případů aktuálně Krajská hygienická stanice registruje celkem 4 757.

Počet nově pozitivně testovaných obyvatel byl během uplynulého týdne ještě razantnější než předešlý týden. „Vnímám tato neuspokojivá čísla a mám obavy, že v pondělí jedenadvacátého prosince česká vláda opět zvolí daleko přísnější opatření. Zřejmě se ale nedá nic dělat, koronavirus se nám opět tak trochu vymyká z rukou. V našem kraji jsme žádná nová ohniska nákazy sice nezaznamenali, několik mateřských škol ale i nadále zůstává v karanténě,“ prozradil Večerníku hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek. „Rostoucí počet nakažených může podle mého názoru zabrzdit pouze očkování novou vakcínou, o kterou je i mezi obyvateli Olomouckého kraje velký zájem. Toto očkování mělo být zahájeno už příští týden a já do něj vkládám velké naděje. V úterý mám schůzku s řediteli všech nemocnici v kraji a budeme projednávat postupy při očkování. Nebude to lehké ani z technického hlediska, vakcína se musí skladovat při sedmdesáti stupních pod nulou a všechny nemocnice taková zařízení nemají. Pořád ale věřím, že během několika týdnů se koronavirová situace začne zlepšovat,“ uvedl hejtman.

 

denní nárůst nakažených covidem-19 v olomouckém kraji

den                             počet nově nakažených

pondělí 14. prosince   390

úterý 15. prosince      485

středa 16. prosince     534

čtvrtek 17. prosince   494

pátek 18. prosince      418

sobota 19. prosince    166

 

Aktuální zpravodajství čtěte v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vychází v pondělí 21. prosince