Růst nově pozitivně testovaných osob v Olomouckém kraji během vánočních svátků zpomalil, i když ne tak výrazně, jak by si mnozí z nás přáli. Například rekordní nárůst během středy 23. prosince vystrašil nejen odborníky. Během Štědrého dne a dvou následujících svátků byly nárůsty minimální, ovšem pravdou je, že během těchto dní se testovalo jen minimálně. Za celý minulý týden přibylo v Olomouckém kraji 2 646 nakažených koronavirem, což je zhruba o čtyři stovky případů méně než předcházející týden.

 

„V sobotu 26. prosince večer jsme registrovali už 41 223 případů nákazy onemocněním covid-19 od začátku pandemie. Aktuálně je v Olomouckém kraji nemocných 5 281 osob a celkový počet vyléčených osob od začátku pandemie vystoupal na 35 236. Bohužel, letos už na covid-19 zemřelo v našem kraji 706 lidí,“ prozradila krajská hygienička Růžena Halířová. Co se týká celkových čísel nakažených od začátku pandemie, tak v jednotlivých regionech jich bylo nejvíce zaznamenáno na Olomoucku, a to v rozsahu 13 528 pozitivně testovaných lidí. Na druhém místě je Přerovsko s 8 741 nakaženými a třetí je Prostějovsko, kde bylo zatím nakaženo 7 589 osob

Čísla ukazující na vývoj počtu nově nakažených během uplynulého týdne však považuje za zkreslená hejtman Olomouckého kraje. „Popravdě řečeno nevím, jak statistická čísla, která byla během vánočních svátků rekordně nízká, číst. Jsou zkreslená, neboť od čtvrtku do soboty se v kraji tolik netestovalo. Podle všeho už v pondělí počet pozitivně testovaných osob v Olomouckém kraji poroste. Na druhé straně si myslím, že v boji proti koronaviru výrazně pomůže vakcinace, do které já osobně vkládám velké naděje,“ předeslal Josef Suchánek s tím, že v Olomouckém kraji se začne očkovat už od úterý 29. prosince. „Nejdříve však přijdou na řadu členové personálů nemocnic a sociálních zařízení a dále ti, kteří stojí takzvaně v první linii. V lednu pak bude vakcína k dispozici dalším lidem,“ prozradil Večerníku v neděli večer. „Při schůzce s řediteli nemocnic v úterý dvaadvacátoho prosince mě potěšila zpráva, že v nemocnicích klesají počty hospitalizovaných pacientů, což je první signál toho, že covidová situace se přece jen zlepšuje. Na druhé straně jsme během uplynulého týdne zaznamenali další nakažené uživatele sociálních zařízení. Nejsem sice zastáncem tvrdých a restriktivních opatření, ale aktuálně nová nařízení vlády by mohla zabrat. Záleží ovšem na tom, jak lidé tato opatření přijmou a zda je budou dodržovat. Osobně si myslím, že občané jsou na tom už tak psychicky špatně, že nařízením vlády většinou pohrdají a odmítají je plnit. Více než uzavírání obchodů, služeb a dalších záležitostí bych se spoléhal na vakcinaci. Ta bude podle mého názoru tou největší zbraní proti koronaviru,“ je přesvědčen Suchánek.

Na otázku Večerníku, zda on sám se půjde nechat očkovat, odpověděl bezprostředně. „Klidně! Ale zatím to zřejmě nemám zapotřebí, neboť jsem koronavirus prodělal před dvěma měsíci a mám tak ještě v sobě dostatečný počet obranných látek. Ovšem jakmile bude čas, zcela jistě nebudu váhat a očkování prodělám,“ uzavřel hejtman.

denní nárůst nakažených covidem-19 v Olomouckém kraji

 

den                             počet nově nakažených

pondělí 21. prosince   526

úterý 22. prosince      400

středa 23. prosince     1 129

čtvrtek 24. prosince   101

pátek 25. prosince      174

 

Speciální příloha PROSTĚJOVSKÉ VÁNOCE je součástí aktuálního vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které najdete v prodeji od pondělí 28. prosince