V Krušné chvíle nyní prožívají v prostějovské nemocnici. Minulé pondělí zde bylo hospitalizováno 98 pacientů nakažených koronavirem, v pátek se tento počet už nepatrně snížil. Nákaza se podle mluvčí společnosti Agel Radky Miloševské nevyhýbá ani lékařskému personálu. Do prostějovské nemocnice v pondělí už konečně dorazily také první očkovací vakcíny, je jich však zoufale málo!

Po pondělní zprávě o rapidně se zvyšujícím počtu hospitalizovaných pacientů s covid-19, kdy množství obsazených lůžek atakovalo stovku, přišla v pátek přece jen už pozitivnější informace. „V prostějovské nemocnici je aktuálně hospitalizováno 86 pacientů s covid-19, stav devíti z nich je vážný, sedm pacientů potřebuje podporu umělé plicní ventilace. Nemocnice má ještě lůžkové rezervy, pokud by došlo k dalšímu nárůstu nemocných, jejichž stav vyžaduje hospitalizaci v nemocnici,“ sdělila Večerníku v pátek odpoledne Radka Miloševská, tisková mluvčí společnosti Agel provozující Nemocnici Prostějov.

Nákaza se bohužel stále nevyhýbá ani zaměstnancům nemocnice. „Nicméně dobrou zprávou je, že počet nakaženého personálu již není zdaleka tak vysoký jako při podzimní vlně koronaviru. A věříme, že se zahájením vakcinace se bude situace zlepšovat,“ dívá se s optimismem do budoucnosti Radka Miloševská. Jenže co se týká právě očkování novou vakcínou, toho v prostějovské nemocnici proběhlo jen minimum. Špitál oproti slibům obdržel totiž jen sedmdesát dávek! „V pondělí 4. ledna si zástupci nemocnice vyzvedli očkovací látku na centrále ve Fakultní nemocnici Olomouc. Z první dodávky pro Olomoucký kraj bylo prostějovské nemocnici přiděleno 70 dávek. Vakcinace zdravotníků byla zahájena ihned v pondělí odpoledne a probíhala průběžně až do pátku. Další dodávku si nemocnice vyzvedne opět v pondělí 11. ledna. Tentokrát půjde o 240 dávek a vakcinace zdravotníků poběží opět ve stejném režimu. Očkování je dobrovolné, v této fázi se týká pouze zdravotníků. Zájem o něj je vysoký. V první fázi jsou očkováni zdravotníci z první linie, kteří jsou nákazou nejvíce ohroženi,“ informovala Večerník Radka Miloševská. 

 V prostějovské nemocnici i nadále funguje naplno odběrové místo. „Lidé mohou využívat jeho služeb. Vzorky jsou zde odebírány jak indikovaným pacientům k PCR vyšetření, tak samoplátcům, kteří mají o toto vyšetření zájem. A pokračuje také antigenní testování široké veřejnosti. Ke všem typům vyšetření je však nutné se předem objednat,“ uzavřela toto téma Radka Miloševská.