Pandemická situace v Olomouckém kraji není dobrá. A neustále se zhoršuje. Jak Večerník zjistil, během uplynulého týdne přibylo v kraji 4 888 nových případů pozitivně testovaných osob na covid-19! Je to o více než dvakrát tolik co týden předtím. K poledni v neděli 10. ledna evidovala Krajská hygienická stanice v Olomouci již 49 634 nakažených občanů Olomouckého kraje od začátku pandemie. Nejhustší výskyt koronaviru je bohužel na Prostějovsku a náš region v počtu nakažených už dohání dokonce daleko větší region Olomoucký...

 

 

 Olomoucký kraj se stejně jako celá republika nalézá v pátém nejrizikovějším stupni protiepidemického systému PES a vláda od pondělí prodloužila na další dva týdny ta nejpřísnější opatření včetně zákazu nočního vycházení. Ke zlepšení situace je ale vzhledem k dalším pesimistickým údajům hodně daleko. „K nedělnímu poledni evidujeme v Olomouckém kraji už 49 634 pozitivně testovaných osob na covid-19 od začátku pandemie. Mezi týdny se tak růst nových případů více než zdvojnásobil. Aktuálně je v Olomouckém kraji nemocných koronavirem 8 406 osob. Nejvíce v olomouckém regionu, kde je aktuálně 2 242 nemocných, druhé je Prostějovsko s 1 531 nemocnými a třetí je Přerovsko s 915 aktuálně pozitivně testovanými. Od začátku pandemie covid-19 již v Olomouckém kraji zemřelo 848 osob, počet vyléčených se však rozrostl na 40 362 obyvatel kraje. Co se týká přepočtu nakažených na 100 tisíc obyvatel, nejhůře je na tom Prostějovsko se 723 nemocnými,“ informovala krajská hygienička Růžena Haliřová. Znepokojující je podle ní také podíl seniorní skupiny. „Z celkového počtu nakažených osob starších 65 let vzrostl o tři procenta na aktuálních 20 procent, což v číselném vyjádření odpovídá průměru 111 případů denně v celém Olomouckém kraji. Vyšší hodnoty v seniorní skupině následně zvyšují počty hospitalizací, což může mít dopad zejména na kapacitu lůžkové péče,“ dodala krajská hygienička.

V Olomouckém kraji konečně začalo očkování proti covidu-19 novou vakcínou, ale její dodávky do nemocnic zatím nejsou v tak velkém množství, jak bylo původně slibováno a jak by bylo potřeba. „Do Olomouckého kraje by mělo ještě během tohoto měsíce dorazit necelých 14 000 dávek vakcíny proti covid-19. V únoru se toto množství bude navyšovat. V současnosti tedy očkujeme prioritně zdravotníky a seniory. Další skupiny budeme zařazovat podle plánu a reálných dodávek očkovací vakcíny,“ sdělil hejtman Josef Suchánek.

 

denní nárůst nakažených covidem-19 v olomouckém kraji

den                             počet nově nakažených

pondělí 4. ledna         831

úterý 5. ledna             622

středa 6. ledna           1 270

čtvrtek 7. ledna          786

pátek 8. ledna            384

sobota 9. ledna          728