Snad se konečně blýská na lepší časy. Už druhý týden je v Olomouckém kraji zaznamenán snižující se celkový počet pozitivně testovaných osob na covid-19. Region sice celkově zůstává v pátém nejrizikovějším stupni indexu PES, ale týdenní nižší statistiky nově nakažených obyvatel dávají naději, že se koronavirová situace postupně zlepšuje. Co se týká statistik nakažených v přepočtu na 100 tisíc obyvatel, nelichotivé první místo už Prostějov dávno opustil.

V sobotu 23. ledna večer vykazovala Krajská hygienická stanice Olomouckého kraje celkem 55 458 potvrzených případů covid-19 od začátku pandemie. Mezitýdenní přírůstek činí 2 803 pozitivně testovaných osob, což je o 218 nakažených lidí méně než týden předchozí. Od začátku pandemie covid-19 bylo v Olomouckém kraji testováno už 185 644 lidí. Z celkového počtu 55 458 pozitivně testovaných se už 48 557 z nich vyléčilo, naproti tomu registrujeme v kraji 989 úmrtí v souvislosti s koronavirem. Aktuálně je v kraji nakažených 5 912 osob.

Nejvíce nakažených v přepočtu na 100 tisíc obyvatel eviduje za posledních sedm dní Šumpersko, a to 478. Následují Olomoucko s 445 případy a Přerovsko s 442 osobami s potvrzenou nákazou. Na Prostějovsku je to 336 nakažených lidí. Nejklidnější je v posledních dnech situace v okrese Jeseník s 263 případy v přepočtu na 100 obyvatel za posledních sedm dní.

Dobré zprávy přicházejí také z prostějovské nemocnice. „S onemocněním covid-19 je u nás aktuálně hospitalizováno osmapadesát pacientů a došlo tak k dalšímu snížení. Máme ale jedenáct osob umístěných na jednotce intenzivní péče v závažném stavu. V nemocnici probíhalo během týdne také očkování novou vakcínou. Kromě lékařského personálu už bylo naočkováno i devadesát seniorů starších osmdesát let a od pondělí pětadvacátého ledna počítáme s dalšími až dvěma sty naočkovaných seniorů,“ prozradila Večerníku Radka Miloševská, tisková mluvčí společnosti Agel provozující Nemocnici Prostějov.

Ze stále se lepšícího vývoje je dobře naladěn i hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek. „Stejně jako vy vnímám každý den nové statistiky a můžu říct, že mě to v poslední době naplňuje mírným optimismem. Postupně se snižující přírůstky nově pozitivně testovaných obyvatel kraje je krok ke skutečně lepším časům, sám bych to ale nechtěl zakřiknout. Optimismem mě ale naplňuje také fakt, že během tohoto týdne se v Olomouckém kraji uvolnilo více než omdesát lůžek v nemocnicích, která jsou vyhrazena pro pacienty s covid-19. Navíc se den ode dne daří vracet uzdravenému personálu jak nemocnic, tak všech sociálních zařízení. Podle mého názoru by se už v příštích týdnech mohly do škol vrátit i děti. Samozřejmě ale za splnění přísných hygienických podmínek a častějšího testování. Jsem přesvědčen, že by to pomohlo nejen školám a dětem, ale především rodičům,“ sdělil Večerníku v neděli večer Josef Suchánek, hejtman Olomouckého kraje.

 

denní nárůst nakažených covidem-19 v olomouckém kraji

den                             počet nově nakažených

pondělí 18. ledna        709

úterý 19. ledna           512

středa 20. ledna          485

čtvrtek 21. ledna        393

pátek 22. ledna           428

sobota 23. ledna         125