Olomoucký kraj také minulý týden potvrdil pokračující klesající tendenci v počtu nově nakažených osob covidem-19. Od pondělí 25. do soboty 30. ledna přibylo „jen“ 2 555 nakažených, což je o necelé tři stovky nově pozitivně testovaných osob méně než týden předtím. Kraj se už dostal do čtvrtého protiepidemického stupně. Místo očekávaných rozvolnění však přišly ze strany vlády další přísnější restrikce.

Uplynulou sobotu večer registrovala Krajská hygienická stanice v Olomouci už 57 913 pozitivně testovaných osob na covid-19 od začátku pandemie. Mezitýdenní přírůstek nově nakažených je znovu nižší, tentokrát o 248 případů. „Doposud jsme taktéž evidovali od začátku pandemického období už 51 791 vyléčených osob, ale v Olomouckém kraji na covid-19 už bohužel také zemřelo 1 043 lidí. Aktuálně je k sobotnímu večeru v kraji nemocných koronavirem 5 079 osob,“ přednesla aktuální statistická data krajská hygienička Růžena Haliřová.

Co se týká aktuálně pozitivně testovaných obyvatel Olomouckého kraje, nejvíce jich je na Olomoucku (1 345), pak na Prostějovsku (696), Přerovsku (689) a Šumpersku (607). V regionu se navíc aktuálně potýká s koronavirem i 68 osob na Konicku. „Neustále klesající čísla jsou pro mě potěšující, ale na druhé straně se v nemocnicích, co se týká počtu hospitalizovaných pacientů, situace tak rychle nezlepšuje. I to byl zřejmě důvod toho, že vláda ve čtvrtek opět protiepidemická opatření zpřísnila. V našem kraji ale pokračujeme v úzké spolupráci s vedením každé nemocnice a denně monitorujeme i stav v sociálních zařízeních. Zde je potěšitelné, že se až na menší výjimky podařilo vyhnat koronavirus ze všech domovů seniorů i dalších zařízení,“ řekl pro Večerník Josef Suchánek, hejtman Olomouckého kraje.

Situace se stabilizuje také v prostějovské nemocnici. „Aktuálně je u nás hospitalizováno jedenašedesát pacientů, z toho osm z nich je ve vážném stavu. Počet tedy v posledních dnech tohoto týdne opět poklesl,“ prozradila Večerníku včera odpoledne pozitivní zprávu Radka Miloševská, tisková mluvčí společnosti Agel provozující Nemocnici Prostějov.

Nadále pokračuje očkování proti koronaviru zahájené na přelomu loňského a letošního roku. „Vakcínu postupně dostávají zdravotníci, klienti domovů pro seniory i senioři nad 80 let. Podle mých informací bylo dosud v kraji očkováno 15 984 osob, z tohoto počtu dostalo už i druhou dávku 1 420 lidí,“ přidal čísla hejtman.

Do Olomouckého kraje bylo zatím dodáno 21 060 dávek vakcíny, k dispozici jich nyní je 5 076. „V současné době máme vakcínu pro druhá očkování a očkujeme podle plánu ve všech osmi nemocnicích. Kapacity v očkovacích centrech nyní vysoce převyšují dodávky vakcín. Zmatkování vlády z úrovně kraje a nemocnic zachytáváme, korigujeme a ladíme. Chybějící dodávky vakcíny do Česka ovšem řešit neumíme,“ podotkl ještě Josef Suchánek.

denní nárůst nakažených covidem-19 v olomouckém kraji

den                             počet nově nakažených

pondělí 25. ledna        463

úterý 26. ledna           522

středa 27. ledna          459

čtvrtek 28. ledna        372

pátek 29. ledna           418

sobota 30. ledna         83