Pro některé borci, pro jiné totální hlupáci. Do rebelující hospody U Ervina v Hlubočkách uplynulý pátek 5. února dorazila skupinka mládenců z Prostějova. Restaurace má už od konce ledna otevřeno, a to navzdory vládním nařízením proti šíření koronaviru. Její provozovatel na tom nehodlá nic měnit, ačkoliv k němu desítky policistů jezdí i pětkrát během jediného dne.

 

Naprosté frustraci, znechucení a obav z budoucnosti se u drtivé většiny provozovatelů ski areálů či restaurací v těchto dnech nikdo z nás nemůže divit. Navzdory jejich dlouhodobému uzavření koronavirus z ČR rozhodně nezmizel. Na druhou stranu je třeba zdůraznit, že stejná opatření v době šířící se epidemie neplatí pouze u nás, ale téměř ve všech státech světa. Je přitom naprosto logické, že policisté po celém světě mají povinnost na jejich dodržování dohlížet. 

Jedním ze symbolů odporu proti opatřením se stala iniciativa Chcípl PES, k níž se připojil také provozovatel restaurace U Ervina v Hlubočkách. Podle něj je na každém z nás, aby zvážil, zda mu případné riziko za návštěvu podniku stojí. Přitom odmítá, aby do rozhodnutí svobodných občanů i za současné situace zasahovala vláda.

V pátek za ním do otevřené hospody v Hlubočkách dorazila početná skupina chlapců z Prostějova. Ti se s ním ve skupince vyfotili bez roušek. U některých si za to vysloužili obdiv. „Kéž by takových fotek z hospod přibývalo po stovkách. Jen tak dál, jste borci,“ vyjádřil se například Pavel B.

Naopak jiní jejich jednání jednoznačně odsoudili. Upozorňovali přitom zejména na nezodpovědnost, která by mohla vést k přetížení kapacit nemocnic a zejména jejich zaměstnanců, jež se starají o lidi s těžkým průběhem nemoci. „Jestli tohle podporujete, tak pak nebrečte, pokud vás nevezmou do nemocnice nebo pokud někdo z vašich blízkých na covid zemře. Jestliže vláda nařídila nějaká opatření proti šíření nemoci, asi věděla, proč to dělá, a je jen na nás, jak se k nim postavíme. Ale jelikož jsme národ omezenců, kde se tleská ještě větším hlupákům, kteří ta opatření vědomě porušují, pak se nemůžeme divit, že jsme s covidem tam, kde jsme,“ shrnul svůj názor Matěj I.