(Radka Miloševská, tisková mluvčí společnosti Agel) Nemocnice AGEL Prostějov otevřela pro pacienty, kteří prošli onemocněním covid-19 a dlouhodobě je trápí klinické projevy této nemoci, speciální Postcovidové centrum. V něm se specialisté snaží zbavit pacienty řady zdravotních problémů spojených s prodělaným koronavirem. Postcovidový syndrom postihuje ve velkém i mladé lidi, kteří měli jen malé nebo dokonce vůbec žádné příznaky nemoci covid-19.

Přetrvávající dušnost či bolesti na hrudníku. To jsou nejčastější, ale zdaleka ne jediné zdravotní neduhy trápící značnou část populace i několik měsíců pro prodělání nemoci způsobené koronavirem SARS-CoV-2. „U postcovidového syndromu přetrvávají potíže 12 týdnů od zjištění onemocnění. Nejčastějšími příznaky bývá únava, dušnost při námaze, kterou pacienti sami charakterizují jako stav, kdy se nemohou dostat do formy. Dalšími příznaky jsou bolesti hlavy, kloubů, bolesti na hrudníku, potíže se spaním, nemožnost se soustředit, poruchy paměti, eventuálně vypadávání vlasů nebo kožní problémy, ztráta chuti a čichu,” vyjmenovává Ivona Grygárková, primářka oddělení plicních nemocí Nemocnice AGEL Prostějov.

Postcovidový syndrom může postihnout všechny pacientu bez rozdílu věku, ale v současné době lékaři v prostějovské nemocnici evidují v postcovidovém centru mnohem častěji mladé lidi a ženy. „Příznaky se mohou klidně objevit několik týdnů po prodělané covid-19 infekci, která měla lehký nebo bezpříznakový průběh,” varuje primářka s tím, že nejvážnějším problémem je dušnost a bolest na hrudníku, které mohou signalizovat postižení plic nebo srdce.

Postcovidové centrum v Nemocnici AGEL Prostějov vyšetřuje pacienty každý všední den od 8:00 do 13:30 hodin (Blok A, vstup A1 - 1. patro) po předchozím objednání na telefonní čísle 582 315 263. Pacient by měl být primárně vyšetřen svým praktickým lékařem a ten jej může společně se žádankou odeslat do postcovidového centra. „Do centra by měli být odesláni všichni pacient po hospitalizaci pro covid infekci, pacienti, kteří prodělali zápal plic a byli léčeni ambulantně. Pak dále také nemocní, kteří mají výše popisované potíže,” radí Ivona Grygárková.

Zdravotníci zde u každého pacienta pečlivě odeberou anamnézu, poté přijde na řadu rentgen srdce a plic a funkční vyšetření plic (bodypletysmografie + difuzní plicní kapacita). Podle výsledků a příznaků pacienta se pak přistoupí dále například k CT hrudníku, EKG, či k odběru krve.