Na poslední chvíli v neděli odpoledne rozhodla vláda České republiky o vyhlášení nového stavu nouze v celé zemi. Platí už od nedělní půlnoci a trvat má do konce února. Kabinet tak vyhověl žádosti hejtmanů všech 14 krajů, změny oproti končícímu nouzovému stavu však budou minimální. Vláda upravila provoz úřadů, mají fungovat podle normálních úředních hodin. Otevřou se také výdejová okénka knihoven. Zavřené ale zůstávají obchody i služby, na návštěvu restaurací či horských středisek můžeme zapomenout!

Jak v neděli 14. února odpoledne na tiskové konferenci české vlády potvrdil vicepremiér Karel Havlíček, pro podnikatele se s novým nouzovým stavem nic nemění. Obchody, restaurace, hotely, skiareály a další služby zůstávají zavřené. „Mění se doba na úřadech, která nebude omezována. Co se týče ubytovacích služeb, pokud někdo pojede do jiného kraje za účelem zdravotnických služeb, například i kvůli návštěvě známých, kteří jsou v nemocnicích, a je pro něj obtížné se vrátit, bude mu dovoleno se ubytovat,“ prozradil Havlíček s tím, že otevřít mohou také výdejová okénka v knihovnách. Nadále také zůstává povinnosti nosit roušky i zákaz nočního vycházení.

Podle premiéra Andreje Babiše se nemůže zákaz vycházení zrušit, protože to nedovoluje síla pandemie. Právě předseda vlády na včerejší tiskové konferenci k vyhlášení dalšího nouzového stavu přiznal, že čtrnáct dní nebude stačit. „Za ty dva týdny nouzového stavu se situace nezlepší natolik, aby bylo možné pokračovat bez něj. Budu se o tom snažit přesvědčit Poslaneckou sněmovnu. My budeme znovu vyjednávat. Za čtrnáct dnů si to znovu zopakujeme a uvidíme, jak se k tomu postaví opozice, jestli bude konstruktivnější a zapomene na volby,“ doplnil Babiš.