Počty nově nakažených občanů Olomouckého kraje stagnují, dokonce se během uplynulého týdne oproti tomu předchozímu zase o pár stovek snížily. Přestože už tento fakt je poměrně radostný, stejně jako pokles počtu hospitalizovaných pacientů s covid-19, hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek zůstává i nadále při zemi. V kraji se totiž už také objevily případy onemocnění britskou mutací koronaviru.

K nedělnímu poledni 14. února evidovala Krajská hygienická stanice Olomouckého kraje celkem 62 458 pozitivně testovaných osob od začátku pandemie. „K tomuto datu registrujeme zároveň 56 760 vyléčených osob, ovšem na druhé straně i 1 116 mrtvých v souvislosti s nákazou covid-19. Od začátku pandemie už v kraji prošlo testováním na koronavirus 216 469 osob. Aktuálně v celém Olomouckém kraji evidujeme 4 578 nemocných lidí,“ sdělila na webu krajská hygienička Růžena Haliřová.

Jak je také patrné ze statistik KHS Olomouckého kraje, aktuálně je nakažených covidem-19 nejvíce v Olomouci (1 289), dále v Prostějově (660) a Přerově (611). „Nezakrývám, že sestupný trend v počtu nově nakažených občanů Olomouckého kraje je optimistický, ale vůbec bych to nepřeceňoval. V kraji se totiž už objevila i britská mutace viru, která se zdá být ještě zákeřnější. Uvidíme, co s čísly udělají následující dva nebo tři týdny. I kvůli tomuto nebezpečí je důležité, aby nouzový stav zůstal zachován,“ řekl Večerníku Josef Suchánek, hejtman Olomouckého kraje. „O tom, že se ale covidová situace zlepšuje, svědčí i snižující se počty hospitalizovaných pacientů v nemocnicích. Trošku nám povyskočily statistiky nově pozitivně testovaných osob v sociálních zařízeních, ale věřím, že si s tím poradíme. Koronanvirus máme v kraji zatím pod kontrolou,“ dodal první muž kraje.  

 

denní nárůst nakažených covidem-19 v olomouckém kraji

den                              počet nově nakažených

pondělí 8. února         381

úterý 9. února             489

středa 10. února          411

čtvrtek 11. února        374

pátek 12. února           409

sobota 13. února         99