Drtivá většina lidí už byla natěšená, že od pondělí 22. února česká vláda nechá otevřít obchody i služby tak, jak slíbila hejtmanům při jejich žádosti o prodloužení nouzového stavu, ale zároveň o postupné rozvolňování vládních opatření. Zapomeňte, obchody i služby zůstanou v pondělí i nadále zavřené, stejně tak se odkládá návrat dětí do škol. Naopak vláda ještě více přitvrdila.

Kabinet premiéra Andreje Babiše v pátek rozhodl o dalším zpřísnění protiepidemických opatření. Kvůli zhoršující se epidemické situaci a britské mutaci budou muset občané od pondělí v MHD či obchodech nosit povinně respirátory, nanoroušky či dvě na sobě nasazené chirurgické roušky. „Vláda se shodla na tom, že původní úvaha o uvolnění nebo otevření některých obchodů není průchozí a nedojde k ní. Naopak jsme se shodli na tom, že je potřeba udělat vše pro to, aby se šíření nákazy zabránilo,“ uvedl ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Během dneška, tj. pondělí 22. února, tak bude vydáno nové nařízení Ministerstva zdravotnictví. „To bude nařizovat respirátory, nanoroušky nebo dvě nasazené chirurgické roušky v místech, kde je vysoká kumulace lidí,“ dodal ministr. Lidem doporučil, aby dali přednost respirátorům nejméně třídy KN95 nebo FFP2. Nové opatření se bude týkat obchodů, nemocnic či městské hromadné dopravy. „Místa budou upřesněna v pondělí ve vyhlášce,” upřesnil ministr zdravotnictví.