Vážení občané,

obracím se na vás v mimořádně složitém období. Pandemie koronaviru přivedla naše nemocnice až na pokraj jejich kapacity. Pokud nadále poroste počet vážných případů, už v nich pro pacienty s covidem nebude žádné místo. A co víc, na odděleních s nejnáročnější péčí nebude volné místo pro nikoho. Ani pro zraněné z automobilových nehod, oběti úrazů nebo lidi s infarktem, mrtvicí a zánětem slepého střeva. Naši blízcí budou umírat na zdravotní problémy, které by ještě před několika měsíci byly zvládnutelné a léčitelné.

V současné situaci jsme všichni společně. V těchto dnech není ten pravý čas na zamyšlení, kdo udělal větší či menší chyby, k těmto úvahám budeme mít dost příležitostí později. Tváří v tvář současnému nebezpečí dokonce není vůbec důležité, co si kdo z nás myslí o samotné vládě. Dnes nebojujeme žádnou politickou bitvu. Bojujeme o naše životy a o životy našich rodin. Nedodržování opatření není žádným občanským postojem nebo vzdorem vůči komukoliv, je to jen hazard.

Proto se na vás jako primátor našeho města obracím s výzvou, abyste ještě několik týdnů vydrželi. Naši zdravotníci potřebují získat čas, aby zvládli péči o nemocné. Myslím, že je povinností každého z nás jim jej dát.

Dodržujme prosím všechna nová opatření, buďme co nejvíce doma, minimalizujme kontakty s dalšími lidmi a chraňme se před nákazou. Nehledejme cesty, jak omezení obejít. Berme dodržování každého z nich jako náš příspěvek ke společné záchraně lidí, kteří jsou v ohrožení. A to jsme my všichni.

Přeji vám pevné zdraví.

Mgr. František Jura,

primátor Statutárního města Prostějov