Možná vůbec největší bezpečnostní akce za posledních třicet let probíhá nyní na území České republiky. Souvisí samozřejmě s omezením pohybu osob mimo cesty do práce a do obchodu a taky pohybu mezi okresy. Do bezpečnostního opatření, které má dle zdůvodnění vlády zabránit šíření koronaviru, jsou jen v Olomouckém kraji zapojeny stovky policistů a vojáků.

„Aktuálně je to asi 250 policistů, kteří provádějí kontroly na 170 vytipovaných místech. Jedná se o dálnice, silnice I., II. a III. třídy. Všechna stanoviště nejsou obsazena po celý den,“ uvedla policie České republiky. Policie je dohodnutá na spolupráci i s vojáky a celníky. „Společně s policisty bude vykonávat kontrolní činnost na území Olomouckého kraje zhruba 400 příslušníků Armády České republiky a 20 příslušníků Celní správy. Kontroly budou probíhat nejen na hranicích okresů, ale policisté budou namátkově kontrolovat i cestující vlakovými a autobusovými spoji mimo okresy,“ konstatoval mluvčí policie Libor Hejtman.

A jak se lidé zkraje března k nařízením vlády stavěli? Někteří se je rozhodli ignorovat. „V souvislosti s kontrolami dodržování mimořádných opatření kvůli koronaviru jsme v Olomouckém kraji od pondělí 1. března do rána 2. března provedli 3 848 kontrol. Při nich jsme zaznamenali 106 přestupků a většinu z nich jsme vyřešili domluvou. Na hranicích okresů jsme nepovolili vjezd 99 vozidlům,“ bilancoval Libor Hejtman. Ještě více produktivní byla policie také v úterý, celkem provedli spolu s vojáky více než čtyři a půl tisíce kontrol. 23 přestupků skončilo buď pokutou nebo jdou do správního řízení.