Koronavirová situace se zhoršuje na všech frontách. Své o tom vědí také v prostějovské nemocnici, kde po dalším týdnu opět vzrostl počet pacientů hospitalizovaných s těžkým průběhem nemoci covid-19.

„Aktuálně leží v prostějovské nemocnici třiasedmdesát pacientů s onemocněním covid-19, z toho deset z nich je ve velmi vážném stavu a leží na jednotce intenzivní péče,“ sdělil Večerníku v pátek odpoledne Adam Knesl, zastupující tiskový mluvčí společnosti Agel provozující Nemocnici Prostějov.

Mnohé české nemocnice jsou už na pokraji sil a chybí jim lůžka pro těžké případy. Večerník tedy zajímalo, jak je na tom prostějovský špitál? „Vzhledem k aktuálnímu vývoji se počet volných lůžek neustále mění, nicméně pro covidové pacienty volná lůžka stále ještě máme. V případě potřeby jsme schopni kapacity navýšit cestou otevření dalších covidových oddělení,“ odpověděl Adam Knesl.

Další otázka padla na jinou než covidovou lékařskou péči. Ostatní nemocnice ji značně omezily. „Na základě nařízení Ministerstva zdravotnictví jsme omezili zdravotní péči, která není nezbytná. Občané mají ovšem i nadále plnou neodkladnou péči i s jinými zdravotními problémy, než je onemocnění covid-19,“ uvedl mluvčí společnosti Agel, jehož se Večerník ještě přeptal, jak funguje mobilní tým nemocnice, který zabezpečuje očkování proticovidovou vakcínou v sociálních zařízeních. „Tento týden jsme pokračovali v očkování populace ve věku 80+ a zdravotníků a připravujeme se na očkování občanů ve věku 70+ a pedagogických pracovníků, v tomto úzce spolupracujeme s prostějovskou radnicí. Projekt mobilní vakcinace se blíží ke konci, v tomto týdnu jsme aplikovali klientům sociálních zařízení již druhou dávku očkování,“ uzavřel k prozatímní situaci Adam Knesl.