Plný dům lidí. Tak vypadalo v úterý a ve středu komunitní centrum v Konici. Konala se zde snad nějaká, dnes ilegální akce? Ale kdeže. Ne, to se Konice s okolními obcemi a Fakultní nemocnicí v Olomouci dohodly na tom, že z komunitního centra bude centrum očkovací.

V tyto dva dny sem tedy mohli dojíždět lidé od 80 let výše, aby dostali první dávku očkování.

Tu poskytl právě mobilní tým z olomoucké fakultní nemocnice.

„Registrace? Běžte vedle,“ posílá sympatická žena za stolkem naproti vstupu do centra zájemce. A je jich více než dost. I když po úterním náporu vypadá komunitní centrum prý ještě klidně. „V úterý tady byl úplně jiný frmol, dnes se tu bude končit okolo třetí,“ prozrazuje Večerníku vedoucí odboru sociálních věcí Hana Koudelková. Jsou sice skoro dvě hodiny po středečním poledni, nicméně uvnitř někdejší sokolovny to vypadá, že očkování bude ještě nadlouho. Chodí sem další a další lidé.

Jak se ukazuje, kdo mohl, možnosti na získání vakcíny využil. „Brali jsme to, protože maminka měla osmdesát. Vzali jsme to automaticky, pokud nemá zdravotní problémy, aby to mohla absolvovat,“ svěřil seZdeněk Vogl, který do Konice dovezl maminku. Zároveň ocenil, jak byla věc zorganizovaná. Zkrátka totiž nepřišli ani ti, co bydlí daleko a nemají se do komunitního centra jak dostat. „Byli jsme objednaní přes starostu ve Hvozdu, který obvolal všechny důchodce, zda potřebují odvoz, a kdo se neměl jak dopravit, toho svezli hasičským autem,“ prozradil bodrý stařík.

V centru celkově vládne uvolněná nálada. Mnoho lidí se baví v hloučcích mezi sebou. „Když už to začalo, tak jsem do toho šla,“ přidala se jedna z dam předtím, než vyráží za očkováním. Zde je čeká trojice žen, které si dohledávají zájemce, řeší společně s nimi zdravotní stav a předávají informace o účincích. A pak přichází klasická, nepříliš populární věta. „Jste levačka, nebo pravačka?“ Nastupuje injekce a pro jejich nepříznivce i zdánlivě nekonečné píchnutí.

Myšlenky na jehly ale jdou stranou. Přítomní berou celou záležitost sportovně. „Příští měsíc mám osmaosmdesát let, pro mě je to hop nebo trop. Já už vlastně čekám jen na smrt,“ směje se Marie Jurníčková, kterou brzy také očkování čeká. Vysvětluje, že víc než kvůli sobě se pro očkování rozhodla kvůli svému okolí. „Spíš jsem ale šla kvůli tomu, aby za mnou mohly děti a všichni, co ke mně chodí,“ prozradila.

Před patáctou hodinou ruch pomalu utichá, lidé odchází, následuje balení mobilního týmu. Úkol byl splněn: naočkovat ty, kteří měli zájem. A přiblížit jim tuto možnost. „Akci považuji za velmi úspěšnou. Je to i o zkrácení dojezdové vzdálenosti pro očkování,“ konstatuje starosta Michal Obrusník.

Ostatně, komunitní centrum nesloužilo poprvé jako centrála pro boj s koronavirem. „Jsem moc rád, že nám fakultní nemocnice vyšla vstříc, velmi dobrá byla také spolupráce s okolními obcemi a musím ocenit pracovníky odboru sociálních věcí a komunitního centra,“ dodává k akci, během níž bylo naočkováno téměř 200 seniorů.