Omezit kontakty a taky pohyb osob a jejich shromažďování na veřejných místech, k tomu mají směřovat vládní opatření pro boj s koronavirem. V některých případech se ale dostává tato snaha až do extrémů. A tak loni byly uzavřeny parky a herní plochy, nyní po internetu kolují fotografie zapáskovaných dětských hřišť. Jaká je však situace přímo na Prostějovsku? „Park zůstává otevřený,“ vzkazují třeba na Facebooku ze zámku v Čechách pod Kosířem.

 

Na podzim přitom byl uzavřen. „Na podzim jsme se chtěli přizpůsobit systému PES, podle něj jsme v pátém stupni měli být zavření. Nicméně když se PES protahoval a přišlo před Vánoci uvolnění, tak už jsme ho nechali otevřený. Nikdo nás už nenutil zavírat,“ objasnil postoj kastelán zámku Martin Váňa. „Chtěli jsme se tomu přizpůsobit, nicméně konzultovali jsme to s hygienou a ta řekla, že vzhledem k možnosti přístupu jen pro místní to můžeme nechat otevřené,“ dodává s tím, že hygiena chtěla po osazenstvu zámku, aby kontrolovalo, zda oblíbený park navštěvují skutečně jen místní.

Dalším místem k procházkám je parčík ve Skalce. Tamní minerální prameny jsou navíc vyhlášené. Jsou však přístupné? „Kromě místních by stejně v parku neměl nikdo co dělat. A zavřít to jen pro naše občany, kterých je dvě stě padesát?“ ptá se starosta obce Antonín Frgal. Prameny tak zůstávají přístupné, žádná prevence shromažďování lidí se konat nebude. „Pokud nevydá nikdo nařízení, proč bych to zavíral. Pokud vyjde nařízení, že mám zavřít dětské hřiště nebo park, zavřu,“ konstatuje Frgal.

A jak je na tom Prostějov? Ten o možnosti některá veřejná místa uzavřít jedná. Zatím to ale nevypadá, že by k něčemu podobnému mělo dojít. „Ve vedení města jsme diskutovali uzavření či neuzavření dětských hřišť, ale prozatím necháváme hřiště přístupná s tím, že u všech bude vydáno upozornění na dodržování všech bezpečnostních opatření. Myslíme si, že čerstvý vzduch je pro děti i dospělé důležitý, děti mají on-line výuku již dlouho, potřebují se proběhnout. Proto, pokud je to jen trochu možné, hřiště neuzavřeme,“ uvedla náměstkyně prostějovského primátora Milada Sokolová s tím, že stanovisko města brzy upřesní.