Také v Olomouckém kraji je koronavirová situace čím dál tím složitější. Tedy alespoň co se týká neustále se zvyšujícího počtu nakažených. Jak Večerník upozornil hejtman Josef Suchánek, v posledních čtyřech dnech uplynulého týdne byl nárůst nově pozitivně testovaných osob až osmnáctiprocentní oproti předcházejícímu týdnu. Hejtman také pro Večerník zhodnotil první týden lockdownu a sám již připustil, že měl být vládou nařízen mnohem dřív...

Během uplynulého týdne přibylo v Olomouckém kraji 3 879 dalších osob pozitivních na covid-19. K sobotnímu večeru 6. března bylo evidováno již celkem 72 535 pozitivně testovaných osob na covid-19 od začátku pandemie. Naopak se z nákazy vyléčilo už 63 940 lidí, ovšem za celou dobu už také 1 243 úmrtí v přímé souvislosti s nákazou koronavirem. Aktuálně je v kraji 7 352 aktivních případů nákazy. Nejhorší situace co do počtu aktuálně nakažených osob je v Olomouci, kde je nakaženo 2 336 lidí, na druhém místě je Prostějov (958 nemocných), Přerov (948) a Šumperk (580). Statistiky Krajské hygienické stanice poukazují také na Konici, kde je momentálně 71 nakažených lidí.

Rostoucí čísla nově pozitivně testovaných obyvatel Olomouckého kraje nenechávají samozřejmě chladným ani hejtmana Josefa Suchánka. „V posledních čtyřech dnech uplynulého týdne přibylo v kraji o osmnáct procent více nakažených než týden předtím. Nárůst se tedy stále nedaří zastavit. Už teď si myslím, že vládou nařízený lockdown měl přijít mnohem dřív, mohlo se tak zabránit tomuto málem katastrofickému scénáři. Hodně se však rozevírají nůžky mezi jednotlivými kraji. Na rozdíl třeba od toho Pardubického, kde v nemocnicích už nepřijímají jiné než covidové pacienty, na tom v našem kraji zase nejsme ještě tak špatně. Hovořil jsem každý den s ředitelem Fakultní nemocnice Olomouc, samozřejmě i s jinými představiteli nemocnic v kraji. Volné lůžkové kapacity zde ještě jsou, ale nic není nevyčerpatelné. A to teď mluvím nejen o kapacitách, ale i o zdravotnických personálech, které obdivuji,“ řekl Večerníku Josef Suchánek, hejtman Olomouckého kraje.

Na otázku Večerníku, jak hodnotí lidmi dodržovaná opatření během prvního týdne lockdownu, jen pokrčil rameny. „Víte, abych byl upřímný, během uplynulého týdne jsem od rána do pozdního večera trávil v kanceláři na krajském úřadě. Během víkendu jsem pak pracoval na zahradě a pouze jednou si vyjel na nákup do supermarketu. Chci tím říct, že jsem neměl mnoho příležitostí pozorovat lidi, zda pravidla dodržují, nebo je ignorují. Mám ale pravidelné zprávy od ředitele krajské policie o prováděných kontrolách. Jisté excesy sice zjištěny byly, ale nemám pocit, že by šlo o nějakou provokaci ze strany občanů či jejich výraz odporu proti vládním nařízením. Pravdou ale je, že to, co se kolem nás během týdne dělo, není obrázek správného lockdownu. Uvidíme, co přinesou dny příští,“ uzavřel hejtman.

denní nárůst nakažených covidem-19 v olomouckém kraji

den                              počet nově nakažených

pondělí 1. března        714

úterý 2. března           772

středa 3. března          675

čtvrtek 4. března        655

pátek 5. března           555

sobota 6. března         448