V rámci Olomouckého kraje bylo během uplynulého týdne do bezpečnostního opatření v souvislosti s omezením volného pohybu osob zapojeno 250 až 300 policistů, kteří prováděli kontroly na 170 vytipovaných místech. Jedná se o dálnice, silnice I., II. a III. třídy. Jak policisté přiznávají, všechna stanoviště nejsou obsazena po celý den. Hlídky ale jen během prvních tří dnů minulého týdne provedly na třináct tisíc kontrol a zjistily stovky přestupků. Ty byly nejdříve řešeny pouhou domluvou, brzy ovšem začaly padat pokuty.

„Každá hlídka má přidělena dvě až tři stanoviště, na nichž střídavě zajišťuje výkon služby. Hlídka se pohybuje mezi danými stanovišti v nepravidelných časových intervalech, a to podle aktuální potřeby. Předběžně máme v rámci Olomouckého kraje dohodnutou spolupráci s Armádou České republiky a rovněž s Celní správou. Posilování výkonu služby těmito složkami bylo zahájeno po schválení a vyřízení veškerých náležitostí během úterý a středy. Společně s policisty bude vykonávat kontrolní činnost na území Olomouckého kraje také zhruba čtyři stovky příslušníků Armády České republiky a asi dvacet příslušníků Celní správy. Kontroly budou probíhat nejen na hranicích okresů, ale policisté budou namátkově kontrolovat i cestující vlakovými a autobusovými spoji mimo okresy,“ sdělila Jitka Dolejšová, tisková mluvčí Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje.

Policisté pak během minulého týdne zveřejnili výsledky kontrol za první tři dny. Policisté se zaměřovali v rámci běžného výkonu služby na dodržování veškerých opatření vlády na území měst a obcí. „V souvislosti s kontrolami dodržování mimořádných opatření kvůli koronaviru jsme v Olomouckém kraji od pondělí 1. března do úterního rána 2. března provedli 3 848 kontrol. Při nich jsme zaznamenali 106 přestupků a většinu z nich jsme vyřešili domluvou. Na hranicích okresů jsme nepovolili vjezd 99 vozidlům,“ prozradil mluvčí krajské policie Libor Hejtman. „Od sedmé hodiny ranní v úterý 2. března do sedmi hodin ráno ve středu 3. března jsme provedli dalších 4 586 kontrol. Při nich jsme zaznamenali 33 přestupků, přičemž 12 přestupků bylo vyřešeno domluvou, 13 přestupků uložením pokuty v příkazním řízení a 10 bude oznámeno příslušnému správnímu orgánu. Na hranicích okresů jsme nepovolili vjezd 75 vozidlům,“ referovala o druhém dni plném kontrol další z mluvčích krajské policie Marie Šafářová. Večerník pak zná ještě výsledky kontrol od středečního do čtvrtečního rána minulého týdne. „Za tuto dobu policisté, vojáci a celníci provedli v Olomouckém kraji 4 848 kontrol. Při nich jsme zaznamenali 72 přestupků. Na hranicích okresů jsme nepovolili vjezd 122 vozidlům,“ podotkl Hejtman.

Další výsledky už policisté nezveřejnili, pouze v pátek ujistili veřejnost, že přísné kontroly vládních nařízení budou probíhat i během víkendu. „Na dodržování všech omezení vyhlášených v souvislosti s epidemií covid-19, zejména omezení volného pohybu osob, budeme důsledně dohlížet i během víkendu. V rámci běžného výkonu služby se zaměříme také na kontroly turisticky oblíbených lokalit v celém Olomouckém kraji. V případě porušení vládních nařízení je možné věc vyřešit buď na místě uložením pokuty až do výše 10 tisíc korun, nebo věc oznámit k dořešení příslušnému správnímu orgánu. Ten pak může udělit pokutu až ve dvojnásobné výši. Doposud jsme se při kontrolách setkali u většiny občanů s pochopením. Lidé vesměs chápou, že policisté nejsou od toho, aby jim záměrně ztěžovali život, ale že chceme společně zabránit dalšímu šíření nemoci. Věříme, že tomu tak bude i nadále,“ dívá se do budoucna s optimismem Libor Hejtman, tiskový mluvčí Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje.