V Uplynulou středu 17. března byl zahájen provoz očkovacího centra v Prostějově v budově Společenského domu v Komenského ulici. Toto narychlo zřízené centrum je v Olomouckém kraji zatím ojedinělé a první.

Úctu k tomuto projektu, který vznikl ve spolupráci společnosti Agel provozující prostějovskou nemocnici s magistrátem, projevil prostřednictvím Večerníku také hejtman Josef Suchánek. Primátor Prostějova pak po prvních třech dnech provozu centra Večerníku prozradil, že v „Kasku“ by se v případě dostatku očkovacích vakcín mohlo nechat očkovat až 500 lidí.

„Jsou zde očkovací místa, zázemí pro zdravotnický personál a administrativu. Jako vybavení byl navezen mobiliář, výpočetní technika a podobně,“ řekl primátor Prostějova František Jura už při středečním slavnostním otevření očkovacího centra ve Společenském domě. Umístění centra podle prvního muže Prostějova nabízí očkovaným hned několik výhod. „Jde o střed města, poměrně snadno dostupný městskou hromadnou dopravou i vozidlem. Prostory jsou dostatečně velké jak pro očkující zdravotníky, tak pro čekající obyvatele, dostatečný prostor zde má i administrativa. Přijet na očkování automobilem by také neměl být, vzhledem k nedalekému parkovišti, problém,“ dodal primátor Jura.

Pracovní doba očkovacího centra je plánovaná denně od pondělí do pátku vždy 8.00-16.00 hodin. V případě velkého zájmu obyvatel o co nejrychlejší vakcinaci a dostatečného množství očkovacích látek bude možno pracovní dobu prodloužit i na víkendy. Jak se ale Večerník o uplynulém víkendu přesvědčil, dveře Společenského domu byly uzavřené, tudíž lze předpokládat, že zájem ze strany veřejnosti ještě není takový nebo dosud schází větší zásoby vakcíny.

„Průběh očkování a objem dodávek vakcíny v dalších dnech a týdnech ukážou, jestli a jak bude třeba kapacitu stávajících očkovacích míst v nemocnicích v rámci Olomouckého kraje dále navyšovat. Jednání o navýšení kapacity, popřípadě přemístění očkovacího centra, v současné době probíhají v Přerově a v případě potřeby jsou k podobným jednáním připraveny i další nemocnice. Pokud by v blízké budoucnosti byl skutečně dostatek vakcíny, na Jesenicku by mohlo nové očkovací místo vzniknout také v Sanatoriu Edel ve Zlatých Horách,“ uvedl náměstek hejtmana Olomouckého kraje pro oblast zdravotnictví Dalibor Horák. Očkování proti covid-19 se tak definitivně přesunulo z prostor nemocnice do Společenského domu. „Prostorové kapacity očkovacího centra v prostějovské nemocnici dosáhly svého maxima, více než 200 osob denně bychom zde už nezvládli naočkovat. Proto jsme se ve spolupráci s městem Prostějovem pustili do vybudování tohoto vakcinačního centra ve Společenském domě,“ vysvětlil Jiří Ševčík, předseda představenstva AGEL Středomoravské nemocniční.

Primátor Statutárního města Prostějova pak o víkendu Večerníku potvrdil, že po prvních třech dnech provozu očkovacího centra je nadmíru spokojen. „Mám velice příznivé ohlasy od lidí, kteří očkování ve Společenském domě již od středy do pátku prodělali nebo se teprve na něj chystají. S jednoznačně kladnými dojmy se mi svěřují rovněž naši dobrovolníci pracující nyní v očkovacím centru, ale i lékaři a ostatní zdravotníci. Jsme velice rádi, že jsme jako město mohli takto přispět v boji proti nákaze covid-19, a jsme pyšní na to, že jsme zřídili první takové centrum v Olomouckém kraji,“ sdělil František Jura. Současně poděkoval i mnoha dobrovolníkům z řad zaměstnanců magistrátu, kteří nyní v očkovacím centru pracují. „Naši zaměstnanci zde vykonávají velice záslužnou práci, a co vím, tak nyní dokonce budou průběžně zdravotníky školeni na pozice administrátorů, kteří se se zájemci o očkování setkávají hned u vchodu do Společenského domu a registrují je,“ vzkazuje první muž prostějovské radnice. „Věřím, že v případě dostatečného zásobování vakcínou se podaří brzy naočkovat až pět set lidí denně. A může dojít také k následné úpravě jednoho až dvou očkovacích boxů, tím by se denní kapacita mohla ještě navýšit až na šest set nebo dokonce sedm stovek naočkovaných,“ přeje si Jura.

Podobně optimisticky se k současnému provozu očkovacího centra vyjádřil také mluvčí společnosti Agel provozující Nemocnici Prostějov. „Prostějovská nemocnice zde zajišťuje provoz i zdravotnický personál. Denně je zapotřebí na místě až pět lékařů a stejný počet sester, kteří očkují vakcínou Comirnaty od firem Pfizer/BioNTech. Současné podmínky jsou přizpůsobeny pro kapacitu až 500 osob naočkovaných za den, v případě potřeby je možné kapacitu ale velmi rychle rozšířit,“ připustil Adam Knesl.

Poděkování poslal prostřednictvím Večerníku také hejtman Olomouckého kraje. „Smekám klobouk před tím, co se prostějovskému magistrátu ve spolupráci s nemocnicí povedlo. Výborná práce! V Prostějově se podařilo něco, o co se snažíme i v jiných městech kraje. Věřím, že v příštích dnech či týdnech vzniknou další podobná očkovací centra jako v Prostějově,“ uvedl Josef Suchánek.