To nejhorší mají podle všeho za sebou. Po době z přelomu roku, kdy kvůli vysokému počtu nakažených členů personálu i klientů museli v Centru sociálních služeb uzavřít jak domov pro seniory, tak i denní stacionář, nemají v tomto největším sociálním zařízení v Prostějově ani jeden případ pozitivně testovaného na covid-19. Zároveň ale ředitelka centra Helena Vránová přiznala, že personál je naprosto vyčerpaný.

 

„V současné době nemáme nikoho z uživatelů ani z personálu pozitivního na onemocnění Covid-19. Věříme, že k tomu přispěla velká proočkovanost zaměstnanců a klientů,“ prozradila exkluzivně pro Večerník příznivou zprávu Helena Vránová, ředitelka Centra sociálních služeb v Prostějově.

Jak jedním dechem zmínila, v centru probíhá i nadále testování i očkování. „Testujeme pravidelně každý pátý den, a to jak uživatele, tak personál. Výjimku tvoří naočkovaní, kteří se mohou, ale nemusí testovat. Dále pak testujeme ty, kteří přichází na návštěvu za našimi uživateli. Po Velikonocích nás čeká další vakcinace pro ty, kteří projevili zájem se naočkovat,“ uvedla Vránová.

Večerník také zajímalo, jak je na tom personál centra, který se v této těžké koronavirové době staral o klienty s vypětím všech sil. „Doba, kterou právě prožíváme, je dobou plnou nepředvídatelných výzev, neočekávaných úkolů a čelíme přepracování a únavě zaměstnanců. To vše se odráží v nebývale zvýšené pracovní úrazovosti. Proto je nyní pro nás prioritou odpočinutý a zotavený pracovník, který je schopen plnit náročné poslání, které jsme si společně vybrali. Snažíme se pečovat o duševní a tělesné zdraví a zajistit bezpečné prostředí všem našim pracovníkům. Věříme, že s přicházejícím obdobím jara se situace zlepší. S uživateli plánujeme zahradní terapie, jarní výsadbu v areálu, abychom nám všem zlepšili náladu a radovali se z každého slunečného dne,“ uzavřela toto téma ředitelka Helena Vránová.