Bezdomovci patří k nejohroženější skupině lidí, kterým vzhledem k často nedostatečné hygieně hrozí nakažlivé nemoci několikanásobně víc než ostatním. A nemusí jít pouze o Covid-19. Přesto a zřejmě také proto právě v této těžké koronavirové době vyrazili za lidmi bez domova v Prostějově městští strážníci. Rozdat jim respirátory a roušky.

„Nařízení vlády, která mají zabránit šíření nemoci Covid-19 ovlivnilo životy všech lidí, včetně těch, kteří nemají žádný domov. Momentálně je i jednou z pravidelných činností strážníků dohlížení na dodržování nouzového stavu a mimořádná ochranná opatření. Strážníci se v průběhu týdne vydali také do prostějovských lokalit, kde lidé bez domova přebývají nebo se zdržují. Osoby, které byly zastiženy ve svých příbytcích nebo při pohybu po ulicích, hlídka vybavila respirátory a také chirurgickými rouškami. Následně je strážníci i poučili, kde mají nosit respirátory a na kterých místech stačí roušky,“ informoval Petr Zapletal, tiskový mluvčí Městské policie Prostějov.

A muži zákona byli často překvapeni tím, jaké vědomosti o koronaviru bezdomovci měli. „Někteří lidé bez domova strážníky mile překvapili, jelikož věděli o nošení roušek na veřejných prostranstvích nebo respirátorů ve vnitřních prostorách staveb a veřejné dopravě. Uvedli, že ve večerních hodinách poslouchají tranzistorové rádio a z tohoto zdroje se dozvěděli informace jak o nemoci, tak i o tom, která opatření momentálně platí. Za zájem a činnost strážníkům velice poděkovali,“ konstatoval mluvčí prostějovských strážníků.