Samé optimistické zprávy, jen to nezakřiknout! Pokles počtu lidí, kteří v Olomouckém kraji byli pozitivně testováni na covid-19, pokračoval i během uplynulého týdne. Sice méně razantněji, ale přece. A příznivější zprávy přicházejí i z Krajské hygienické stanice v Olomouci, co se týká aktuálně nemocných lidí s koronavirem. Zatímco v neděli 28. března jich bylo v Olomouckém kraji 9 439, o týden později se jejich počet snížil až na 7 177! Je to tedy o 2 362 případů méně. „To jsou tak pozitivní věci, že by člověk snad začal věřit i tomu, že covid-19 porážíme. Ale buďme trpěliví a nevynášejme raději předčasné soudy,“ zůstává opatrným hejtman Josef Suchánek.

 

 

V neděli 4. dubna odpoledne registrovala Krajská hygienická stanice v Olomouci už celkem 85 242 pozitivně testovaných osob na covid-19 v Olomouckém kraji od začátku pandemie. Oproti předchozímu týdnu se jedná o navýšení tohoto počtu o 2 390 případů, což je ovšem o zhruba dvě stovky méně než týden předtím. Potěšitelné je, že velmi výrazně poklesl počet aktuálně nemocných lidí, a to o 2 362 na současných 7 177 z nedělního poledne 4. dubna. Nejvíce aktuálně nakažených je v Olomouci (2 010), v Prostějově (946), Přerově (837) a Šumperku (625). V Konici je pak 124 aktuálně nemocných lidí s covid-19. V Olomouckém kraji bylo vyléčeno z nákazy dosud 76 500 lidí, ale bohužel od začátku pandemie registrujeme již také 1 507 úmrtí.

Zlepšující se statistiky vývoje nákazy covid-19 si pochvaluje hejtman Olomouckého kraje. „Když sleduji optimistické zprávy o snižujícím se počtu nových případů a teď hlavně o enormním poklesu aktuálně nemocných obyvatel kraje, pomalu by si člověk mohl myslet, že covid-19 porážíme. Dle těchto parametrů jde o optimistické věci. Jenomže pak je tady další faktor, a to je počet hospitalizovaných pacientů. A ten se v krajských nemocnicích po dvou týdnech poklesu nyní jaksi zadrhl. Věřím ale, že v průběhu dubna se budou i tato čísla snižovat a počet uzdravených bude také stoupat. Buďme tak trpěliví a nedělejme ze současných pozitivních čísel ještě předčasné závěry,“ nabádá k opatrnosti hejtman Josef Suchánek, kterému Večerník v neděli večer ještě položil otázku, zda Velikonoce a možná nedisciplinovanost lidí nemohou příznivé statistiky zase obrátit jiným směrem. „To samozřejmě mohou. Všímám si kolem sebe, jak lidé začínají být ze všeho otrávení a nedisciplinovaní. Bohužel respirátor nebo aspoň roušku nosí venku čím dál tím méně osob. A jestli se na Velikonoční pondělí všechno takzvaně utrhne ze řetězu, pak tu můžeme mít problém,“ obával se včerejšího dne první muž Olomouckého kraje.

 

denní nárůst nakažených covidem-19 v olomouckém kraji

den                             počet nově nakažených

pondělí 29. března      733

úterý 30. března         433

středa 31. března        454

čtvrtek 1. dubna         442

pátek 2. dubna             225

sobota 3. dubna          22