Jediný hospitalizovaný pacient s covid-19 navíc oproti předcházejícímu týdnu. Novinky z prostějovské nemocnice jsou opět poměrně optimistické. Jak navíc Večerníku potvrdila mluvčí nemocnice Radka Miloševská, o sedm procent poklesl během března poměr pozitivních testů PCR vyšetřením.

„V prostějovské nemocnici leží aktuálně padesát pacientů s onemocněním covid-19, z toho deset je ve vážném stavu. Pokles počtu hospitalizovaných je dobrým znamením, že se epidemická situace zlepšuje. Tlak na lůžka intenzivní péče je však stále vysoký a výrazně zatím neubývá ani pacientů, jejichž stav vyžaduje podporu umělé plicní ventilace. I nadále platí zákaz návštěv v nemocnici, věříme však v další pozitivní vývoj situace v následujících týdnech,“ sdělila Večerníku Radka Miloševská, tisková mluvčí společnosti Agel provozující Nemocnici Prostějov.

V prostějovské nemocnici i nadále probíhá testování, a to jak PCR vyšetřením, tak pomocí antigenních testů. Podle mluvčí tohoto zdravotnického zařízení během uplynulého měsíce poklesl také poměr pozitivních testů na covid-19. „Naše mikrobiologická laboratoř v březnu provedla téměř dvanáct tisíc PCR vyšetření na přítomnost koronaviru. Zatímco ještě na začátku měsíce činil poměr zachycených pozitivních vzorků téměř 40 procent, v posledním týdnu se pohybuje okolo 33 procent. Nemocnice rovněž pokračuje v antigenním testování veřejnosti. V březnu absolvovalo na prostějovském odběrovém místě tento typ testu 4 500 tisíce lidí. Záchyt pozitivních vzorků je u antigenních testů podstatně nižší a v průměru se pohybuje okolo čtyř procent,“ vypočítala Miloševská.