Už třetí týden plného provozu má za sebou prostějovské očkovací centrum ve Společenském domě. Podle dostupných informací a vyjádření kompetentních osob se daří aplikovat anticovidové vakcíny až 400 lidem denně.

A tato kapacita by se mohla i rapidně zvýšit, to by ovšem muselo být dostatek vakcín. Večerník se byl ve čtvrtek odpoledne na vlastní oči přesvědčit, jak to v „Kasku“ probíhá.

Parkoviště přímo před budovou Společenského domu hlídali strážníci a dbali na to, aby zde stáli pouze a jen lidé, kteří se přijeli nechat naočkovat. A jelikož si Večerník všiml, že sousední parkoviště na místě bývalé sodovkárny bylo skoro prázdné, vzbuzovalo to dojem, že o očkování není zas až tak velký zájem. Omyl! „Řekl bych, že mnohem víc lidí přijde na očkování pěšky nebo přijede na kole. Anebo je někdo přiveze autem, odjede a pak pro ně znovu přijede, jakmile celý očkovací proces prodělá. Ta parkoviště tady nejsou plná snad nikdy, ani v době největšího návalu v ‚Kasku‘,“ prozradil Večerníku jeden z prostějovských strážníků.

Jak jsme o něco později zjistili, očkovací centrum jede v těchto dnech naplno a první nebo dokonce už i druhou dávku vakcíny zde dostane na 400 osob denně. „Za celou dobu jsme nezaznamenali žádné organizační problémy. Zdravotnické týmy jsou naprosto sehrané a zájemci o naočkování zde stráví minimum času. Odhaduji, že pokud někomu nenastanou nějaké zdravotní komplikace, tak za deset či patnáct minut může odejít domů. Chtěla bych poděkovat dobrovolníkům z magistrátu, kteří zde pracují naprosto bezchybně a nám jako lékařskému personálu ušetří spoustu času. Tito dobrovolníci hned u vchodu do očkovacího centra vysvětlí lidem vše potřebné, včetně veškeré administrativy. K nám do boxů jdou už lidé najisto,“ řekla Večerníku jedna ze členek zdravotnického týmu, která si našla minutku času na krátké povídání. Jinak byla v jednom kole... „Stihli bychom naočkovat denně ještě více osob, ale musíme čekat na nové vakcíny,“ stačila lékařka ještě poznamenat.

Večerník zastihl ve Společenském domě těsně po očkování bezmála osmdesátileté manžele Nadymáčkovi z Prostějova. „Oba jsme tu už podruhé, právě jsme absolvovali druhou dávku vakcíny. Po té první se mně osobně udělalo trochu nevolno a musel jsem tady asi dvacet minut zůstat pod dohledem zdravotních sester. Teď je mi kupodivu hej, a to nás mnozí známí strašili, že druhá dávka je mnohem agresivnější,“ svěřil se Večerníku se svými pocity Jindřich Nadymáček.

Očkovací centrum v Prostějově, které se 17. března přestěhovalo z nemocnice do mnohem větších prostor ve Společenském domě, tedy funguje na plné obrátky. „Ode dne přestěhování až do 31. března bylo v centru naočkováno 3 222 osob. Očkovací centrum funguje, v tomto týdnu se počty aplikovaných vakcín blížily k 400 denně,“ potvrdila Večerníku Radka Miloševská, tisková mluvčí společnosti Agel provozující Nemocnici Prostějov. „Chtěli bychom ale požádat veřejnost, aby lidé přicházeli k očkování skutečně na sjednaný čas, není třeba mít třicetiminutový či ještě delší předstih. Nejoptimálnější je skutečně příchod na čas rezervace, aby se klienti vyhnuli zbytečnému čekání. Zkušenosti ukazují, že zkoušejí přicházet také lidé ‚z ulice‘ bez objednávky a vyptávají se, zda nemohou být naočkováni. To opravdu není možné, očkované jsou opravdu pouze registrované osoby s konkrétním termínem, není proto možné naočkovat kolemjdoucí bez registrace,“ vysvětluje Miloševská.

„Po roce pandemie koronaviru se zdá, že právě vakcinace je jedinou cestou, která nám umožní návrat k normálnímu životu. Na vybudování očkovacího centra jsme se v Prostějově už řadu týdnů připravovali, bezprostředním impulsem pro jeho spuštění byla aktuálně naplněná očkovací kapacita nemocnice. Jsme rád, že centrum slouží nejen obyvatelům našeho města, ale i všem lidem z celého prostějovského regionu,“ neskrývá spokojenost František Jura, primátor Statutárního města Prostějov. „Rád bych ještě jednou poděkoval všem svým kolegům, kteří se na přípravě podíleli, zaměstnancům společnosti AGEL Středomoravská nemocniční i Olomouckému kraji,“ vzkázal.