Radost napříč sportovními odvětvími vydržela zhruba den. Od pondělí 12. dubna mělo dojít k prvnímu výraznějšímu rozvolnění v shromažďování osob. Což by pro sport znamenalo velmi pozitivní zprávu, díky které by se většina kolektivních sportů mohla vrátit alespoň k tréninkům po dlouhých měsících stopky. Jenže co platí v pátek odpoledne, je už v sobotu večer jinak...

První náznaky pozitivních zpráv přicházely už z kraje týdne, kdy se mluvilo o důležitém jednání mezi Národní sportovní agenturou (NSA) a ministrem zdravotnictví, tehdy ještě Janem Blatným. Z tohoto jednání však z důvodu odvolání ministra sešlo. NSA však i nadále trvá na této schůzce, která ještě jistě přijde. Nejdůležitější informace však zazněla od premiéra Andreje Babiše, který již dopředu avizoval, že nouzový stav nebude vláda chtít prodlužovat. Tím pádem od pondělí přechází Česká republika do režimu pandemického zákona. Ještě v úterý totiž v něm vláda uvolnila pravidla pro shromažďování a nový ministr zdravotní tuto informaci na páteční tiskové konferenci potvrdil.

„Venku mohou sportovat skupiny až dvaceti lidí bez využití vnitřních prostor sportovišť. Není tam žádné jiné omezení. Nebudou potřeba testy, jako sportovci si mohou sundat roušku a nemusejí dodržovat rozestupy. Prostě dvacet lidí si může zahrát fotbal, i když budou trošku ošizení o brankáře,“ řekl přímo na dotaz novinářů ohledně sportování nový ministr zdravotnictví Petr Arenberger. Co se týče vnitřních prostor, zde se spekulovalo o možnosti tréninku pro maximálně desetičlenné skupiny. To však Arenberger na tiskové konferenci zavrhl a tato sportoviště tak stále zůstávají pro amatéry uzavřená.

Vládní rozhodnutí o uvolnění venkovních sportovišť dopadlo ještě lépe, než požadovala NSA, která se snažila docílit povolení alespoň mládeže za podmínky negativních antigenních testů.

Páteční optimismus však během pár hodin vystřídaly obavy, ve večerním rozhovoru totiž ministr zdravotnictví připustil, že bude během soboty jednat o zpřísnění opatření, aby se venku a uvnitř mohly nadále setkávat jen dvě osoby. Sobota se tak nesla v duchu čekání na ortel, který nakonec z Ministerstva zdravotnictví zazní. Před sedmou hodinou večerní bylo jasno. Ministr zdravotnictví Petr Arenberger tuto problematiku řešil s Mezioborovou skupinou pro epidemické situace. „To jsou odborníci, které bychom měli poslouchat, protože mají větší přehled. Diskutovali jsme s nimi. Byli proti tomu původnímu návrhu a uvedli, že by bylo lepší, kdyby situace ještě zůstala stejná,“ okomentoval sobotní jednání.

Pro amatérský sport tak stále budou platit stejná pravidla jako doposud. Provozování kolektivních sportů zůstává i nadále zcela nemožné.

Doporučení ministra zdravotnictví musí vláda schválit do 48 hodin. Ta by se měla sejít dnes, tj. v pondělí 12. dubna, odpoledne. Podle pandemického zákona může ministerstvo nebo hygienické stanice počet lidí omezit jen na akcích. Výklady pravidla se mezi právníky ale liší, mluví se o protiprávním jednání. To si uvědomuje i nový ministr zdravotnictví, který také počítá s variantou, že soud tento postoj zruší. Dá však vládě čas na to, aby pandemický zákon v tomto směru změnila.