Pro část školáků právě dnes končí nechtěné prázdniny vyvolané nepříznivou situací s nákazou onemocnění covid-19. Do mateřinek se vrací jen předškoláci a do školních lavic usednou pouze žáci prvního stupně, kteří navíc budou ve výuce takzvaně rotovat po polovičních počtech. Návrat dětí do škol má však jeden velký háček, či lépe řečeno podmínku. Jak děti, tak učitelé a další zaměstnanci škol musí dvakrát týdně podstoupit testy na covid-19!

V pondělí se do škol a školek mohou vrátit první děti. Podmínkou je provedení neinvazivního antigenního testu, a to dvakrát týdně. Testovat se budou i zaměstnanci, a to rovněž dvakrát týdně, pokud přicházejí do kontaktu s dětmi, ostatní jen jednou. Testovat se nemusejí plně naočkované osoby a ti, kdo v předchozích 90 dnech prodělali covid-19. Do mateřských škol se vrátí děti z posledního ročníku předškolního vzdělávání, děti v přípravných třídách, žáci na 1. stupni základních škol a žáci v oboru vzdělání. Školy s nejvýše 75 žáky na 1. stupni, které mají pro 1. stupeň samostatnou budovu včetně školní jídelny, budou moci fungovat normálně, v ostatních se třídy budou po týdnech střídat, takže do školy půjde vždy jen polovina tříd.

Taková jsou pravidla nastavená Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy a potažmo vládou ČR od pondělí 12. dubna. Večerník zajímalo, jak se celá situace zvládne na prostějovských školách a hlavně, zda jsou ředitelé dostatečně připraveni na zajištění pravidelného testování. „Na děti se samozřejmě všichni těšíme, vždyť bez nich je škola smutná. Abych ale pravdu řekla, sama jsem zvědavá, jak rotační výuka bude probíhat a jak se zvládne dvakrát týdně testování dětí i členů pedagogického sboru a dalších zaměstnanců. Všechna nařízení jsme samozřejmě připraveni plnit, i když některá z nich se mi zdají nelogická. Například proč děti, které budou testovány s negativním výsledkem, se nebudou moci mísit dohromady,“ řekla Večerníku Petra Rubáčová, ředitelka ZŠ v ulici Dr. Horáka v Prostějově. Vzápětí Večerníku popsala, jak na škole budou testy probíhat. „Děti se budou testovat ve vyčleněných prostorách školní družiny, které jsou samostatné. Žáci si testy budou provádět sami výtěrem z nosu pod dohledem učitelek. Ty pak na tampon nalijí speciální roztok a bude se čekat 15 minut na výsledek testu. Členové pedagogického sboru a zaměstnanci se budou podobně testovat zase ve školní jídelně. Pro testy jsou vyhrazeny vždy první vyučovací hodiny v pondělí a ve čtvrtek, čemuž jsme samozřejmě přizpůsobili také rozvrh. Testů máme zatím dostatek, obdrželi jsme je od Olomouckého kraje a fyzicky nám je dodali hasiči,“ podala vyčerpávající informace Petra Rubáčová.

Na návrat dětí se těší také na Základní škole Jana Železného na Sídlišti Svobody. „Samozřejmě se těšíme a snad tento návrat nebude jen na nějaké dva týdny,“ glosoval aktuální situaci ředitel školy Dalibor Ovečka. Testování dětí už vedení školy dlouho dopředu probíralo s rodiči. „Svolali jsme v týdnu mimořádné třídní schůzky, na kterých učitelé informovali rodiče o průběhu testů. A já věřím tomu, že vše bude probíhat hladce i proto, že právě rodiče své děti na všechno předem připraví. Testy žáků proběhnou u nás v jejich třídách, kde toto prostředí důvěrně znají. Myslím si, že všechno bude otázkou několika vteřin. Děti z nejnižších ročníků si testy provedou nejen pod dohledem učitelů, ale i vychovatelek ze školní družiny,“ řekl Večerníku Dalibor Ovečka.