Nemožnost dělat aktivity, pořádat akce, setkávat se. Podobně jako jiné obory dostala tvrdý zásah také mateřská centra. Z důvodů vládních protikoronavirových nařízení byla nucena uzavřít. Nicméně bez aktivity nezůstala. On-line programy a akce se rozjely naplno. „Děláme aktivity venku. Dělali jsme velikonoční cestu v parku, Ahoj jaro. Příští týden uděláme něco k dopravě a počítáme, že snad při pěkném počasí budeme moct dělat od května akce v parku,“ uvedla Jitka Zapletalová z mateřského centra Cipísek. Aktivity přes internet pak provádějí třeba v mateřském centru Lodička.

Jak ale podobné organizace přečkávají finančně? Těžce. „Máme možnost žádat na mzdy z programu. O to jsme si žádat mohli. Uvidíme, peníze od lidí zatím nemáme, ale něco od státu ano. Pokud by se mohlo v létě a na podzim normálně fungovat, tak to letos zvládneme,“ oznamuje Jitka Zapletalová. V případě některých jiných zařízení je to ovšem s podporou od státu horší. „Pracuji jako OSVČ, mám tedy nárok na kompenzační bonus. To je jediná podpora, kterou jsme od státu dostali,“ uvádí Jana Valentová z rodinného centra Lodička.

Stát ovšem od 12. dubna oznámil rozvolnění. A to včetně škol. Jak se ale ukazuje, tato zpráva k nadšení v mateřských či rodinných centrech nevedla. „Když se něco rozvolní, bude to určitě dobře. Nemyslíme si, že to bude o tom, že by k nám mohly chodit nově maminky. Pro nás budou platit pravidla, až se lidi budou smět scházet. Nečekáme, že 12. dubna otevřeme,“ oznamuje Jitka Zapletalová. „Nevzhlížím ke 12. dubnu, protože přestože se v omezeném režimu mají otevřít školy, tak počítám, že nás se to týkat nebude – jsme zájmová aktivita. Počítám, že budeme až v poslední řadě,“ dodává pak Jana Valentová. Vypadá to zkrátka, že zatím podobné organizace čeká druhé smutné jaro v řadě.