Dnes je to přesně měsíc a dva dny k tomu, co byl v Prostějově zahájen provoz očkovacího centra ve všech prostorách Společenského domu. V prvních týdnech zvládali zdravotníci z prostějovské nemocnice naočkovat 250 až 300 lidí denně, dnes je to podle zjištění Večerníku skoro až dvojnásobek. Minulý pátek jsme očkovací centrum opět navštívili a zjistili, že organizace uvedeného procesu je naprosto bezchybná.

 O tom, že je mezi Prostějovany i lidmi z celého regionu o vakcinaci proti covid-19 stále obrovský zájem, svědčily v pátek 16. dubna dopoledne proudy lidí zejména staršího věku, které mířily do Společenského domu. Také okolní zaplněná parkoviště určená výhradně pro klienty očkovacího centra dávala tušit, že uvnitř bude „narváno“. Ale jak Večerník záhy zjistil, celková organizace očkování první i druhou dávkou vakcíny je natolik bezchybná, že se nikde netvořily žádné fronty.
„My tady hned u vchodu příchozím poradíme, jak vyplnit speciální dotazník, a pak je pošleme rovnou k boxu, kde na ně čekají už lékaři a sestřičky. Opravdu detailně vše vysvětlíme, takže se stane jen v ojedinělých případech, že se dotyční přijdou zeptat znovu. Samozřejmě obrovskou výhodou je, když člověk přijde přesně na termín, na jaký je objednaný. To pak jde všechno jako po drátkách a očkovaný se tady zdrží skutečně jen asi patnáct minut. Pokud má po vakcinaci nějaké problémy, může se na libovolnou dobu usadit v odpočinkovém boxu a dívat se na televizi,“ popsala jedna z dobrovolnic, která v centru vypomáhá z prostějovského magistrátu.
„K dnešnímu dni bylo zdravotníky provedeno 12 500 vakcinací, což je údaj celkový, tedy včetně vakcín aplikovaných ještě v nemocnici před otevřením očkovacího centra ve Společenském domě,“ sdělila Večerníku Radka Miloševská, tisková mluvčí společnosti Agel provozující Nemocnici Prostějov. Zároveň také vyzdvihla, že v posledních dnech se dařilo v očkovacím centru ve Společenském domě aplikovat vakcínu denně téměř 500 lidem. „V dubnu zde absolvovalo vakcinaci téměř čtyři tisícovky osob. Další navýšení kapacity, případně zavedení víkendového očkování, je závislé na počtu dodaných vakcín. Pokud budou tyto dodávky navýšeny, rádi bychom kapacitu zvedli na šest set aplikovaných vakcín denně, případně zavedli také vakcinaci během sobot,“ dodala Miloševská.