Koronavirová situace v Centru sociálních služeb je již plně stabilizovaná. I nadále v největším sociálním zařízení v Prostějově nevykazují jediný případ nákazy covid-19. A co je rovněž podstatné, do pohody se už dostávají také členové personálu, kterým se ještě nedávno v důsledku vyčerpání nevyhýbaly pracovní úrazy. Ředitelka jim podle vlastních slov nařídila mimo jiné dovolenou na zotavenou.

„K dnešnímu dni nemáme covid pozitivního žádného uživatele ani žádného zaměstnance. Nastavená pravidla zůstávají stejná, pouze s rozdílem, že ti, kteří jsou očkovaní proti onemocnění covid-19, tak se nemusí testovat. A pokud tito uživatelé opustí areál zařízení, nemusí být v karanténě. A to v případech, jde-li například o hospitalizaci či návštěvu rodiny. Co se týče aktivit, ty v našem zařízení probíhají v malých skupinkách,“ uvedla pro Večerník Helena Vránová, ředitelka Centra sociálních služeb v Prostějově.

V celém centru jsou i nadále povoleny návštěvy. „Návštěvy se buď musí prokázat testem, nebo se testu podrobí v našem zařízení. Přichází-li s tím, že jsou naočkováni, prokážou-li se certifikátem, nemusí být testováni,“ podotkla Helena Vránová s tím, že v tomto sociálním zařízení probíhá i nadále očkování. „Máme naočkovanou většinu našich uživatelů, někteří očkování odmítli, a to samozřejmě respektujeme,“ konstatovala ředitelka CSSP.

Před třemi týdny Večerník informoval také o tom, že v Centru sociálních služeb dochází i k úrazům členů personálu vyplývajících z jejich enormní vyčerpanosti. „Pracovníci byli poučeni o nutnosti odpočinku. I přes to, že se nemohlo do minulého týdne cestovat mezi okresy, nařídili jsme některým odpočinek, a to dovolenou na zotavenou. Nabízeny jsou supervize a personál posílil návratem zaměstnanců z karantén a pracovních neschopností. Situace je nyní stabilizovaná,“ říká s odstupem času Helena Vránová.