Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) začalo minulé pondělí 19. dubna přijímat žádosti do nového plošného kompenzačního programu COVID – Nepokryté náklady. O dotaci mohou podnikatelé žádat prostřednictvím informačního systému AIS MPO, který znají z dřívějších programů, a to do 19. července. Program je alternativou kompenzace COVID – 2021, v němž příjem žádostí začal před týdnem.

V programu COVID – Nepokryté náklady mají podnikatelé nárok na náhradu 60 % z neuhrazených nákladů za 1. čtvrtletí tohoto roku. U obou programů je podmínkou pokles tržeb o alespoň 50 % vůči loňskému nebo předloňskému roku, podle toho, co bude pro firmy výhodnější. Na program vláda vyčlenila 6 mld. Kč. MPO začne prostředky vyplácet hned po notifikaci Evropské komise.

Pomoc se týká rozhodného období od 1. ledna 2021 do 31. března 2021. Výše podpory činí 60 % nepokrytých nákladů (ztráty), respektive 40 % pro podnikatele s majetkovou účastí státu nebo územního samosprávného celku ČR.

Program je určen pro podnikatele, kteří se za rozhodné období nachází ve ztrátě a prokáží pokles obratu během tohoto období oproti srovnávacímu období alespoň o 50 %. Jako srovnávací období si žadatel zvolí buď období od 1. ledna do 31. března 2019, nebo od 1. ledna do 31. března 2020. Podnikatelé, kteří zahájili činnost až po 1. lednu 2020, si jako srovnávací období mohou zvolit kterékoliv tři po sobě jdoucí měsíce v roce 2020.

Podnikatelé si tedy budou moci vybrat ze dvou dotačních titulů. Platí, že souběh obou dotací není možný, jde o alternativní způsob pomoci. Žádosti se budou podávat přes informační systém AIS MPO, který znají žadatelé už z předchozích programů.

Podrobnosti najdou podnikatelé na www.mpo.cz/naklady či v letácích, které jsou ke stažení na webu MPO. Dotazy lze posílat na e-mail Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., poradí i linka 1212. S přehledem programů pro firmy a OSVČ, které lze čerpat v současné době, a to nejen v gesci MPO, se lze seznámit na www.mpo.cz/koronadotace.