„Pokud se nepolepšíte a nezačnete opatření dodržovat, budete muset nosit roušky i v létě!“ Tak zachytila média jeden z prvních výroků ministra zdravotnictví Petra Arenbergera. Snad to trochu zjednodušila, snad se ministr nechal unést okamžikem a novou funkcí. Faktem ale je, že pokud něco podobného prohlásil, je pan ministr zcela mimo realitu.

Nařizuje totiž něco takového v době, kdy už velká většina z nás ani nepředstírá, že dodržuje všechna opatření vlády. Lidé začali ve velkém výletničit ještě před otevřením zoologických zahrad. Domácí mejdany a večírky? Nic nového pod sluncem. Pro někoho jsou nyní snad ještě lákavější, však víte, co se říká o zakázaném ovoci… Sportování? Taky nevadí, lidé, pokud nutně nemusí do haly nebo na stadion, si poradí. A je skoro až potěšující, kolik jich vyhnaly dlouhé lockdowny ven od obrazovek.

A pak jsou tu ony respirátory nebo také náhubky, jak se jim často módně říká. „Byl jste někdy na ulici?“ chtělo by se zeptat ministra. Těžko říct, co v Praze. Ale v menších městech na ulicích nosí respirátory ani ne čtvrtina lidí. Je samozřejmě vidět určitá ohleduplnost – když někdo respirátor má, ti bez něj si buď drží odstup, nebo si ho též nasadí. A nadále platí, že lidé nosí, někdy skoro až ze zvyku respirátory v uzavřených prostorách, kde je více osob. To berou jako racionální.

Ale respirátor? Venku, na liduprázdné ulici nebo v parku? Ve dnech, kdy je stále tepleji? Bez šance."

Ministr zkrátka vůbec nepostřehl, že výhrůžky už neplatí. Vzkazovat, aby lidi dělali ještě za pár měsíců něco, co velká většina už teď nedodržuje. Jaký to asi může mít účinek? Nulový. Vláda dávno navíc promrhala politický i morální kredit na to cokoli během současné krize nařizovat, stát jede fakticky samospádem. Jedna ministrova věta nicméně znovu připomněla, jak moc je česká vláda odtržena od reality.