Priority vlády? Vzdělání mezi nimi není. Jak jinak si vysvětlit skutečnost, že zatímco se při troše štěstí dostanete na extraligové utkání nebo prvoligový fotbal, ale do školních lavic mnozí studenti nejspíš v tomhle školním roce vůbec nezasednou?

Nestává se často, aby trenér kritizoval to, že na jeho zápasy mohou diváci. Ale stalo se. Ostře se proti současné politice rozvolňování vymezil trenér Bohemians Praha Luděk Klusáček. Uvedl mimo jiné, že jako normální člověk a rodič je znechucený. Z čeho? Z toho, že zatímco lidé mohou pomalu na fotbal či hokej, děti musí často nadále zůstávat doma.

Přitom se hovořilo o tom, že návrat bude už v březnu. Nestalo se. Až nyní se pomaličku vrací první stupeň a následně taky druhý. Ovšem rotačně. A středoškoláci? Na ty se zřejmě zapomnělo úplně. Už před týdnem pak začal rezonovat problém s nedostatkem testů ve školách. Ukázalo se, že je stát nestihl obstarat a vystačí tak jen do konce tohoto týdne. Stát si v tomhle směru poradil vskutku šalamounsky – snížil počet testů na týden ze dvou na jeden.

Těžko ovšem říct, zda tento krok bude rodičům i školákům stačit. Řadě z nich by nepochybně návrat dítek do lavic ulehčil, totéž platí určitě i o učitelích. Dosavadní výsledky, kdy se počet pozitivních případů nepočítal často ani na jednotky procent, pak ukazují, že návrat do škol by mohl být bezpečný. Místo toho si školák s trochou štěstí najde snadněji cestu do fotbalových ochozů než do školní lavice. A to se vyplatí.