Počet lidí naočkovaných vakcínou proti covid-19 v očkovacím centru ve Společenském domě už přesáhl hranici dvaceti tisíc a tento stav se navyšuje den po dni. A navíc pětidenní provoz centra už nestačí, jelikož denně se zde nechá naočkovat přes 600 Prostějovanů. Není tak divu, že prostějovská nemocnice po dohodě s magistrátem rozšířila provozní dobu i na soboty. A během té uplynulé bylo rovněž „narváno!“

„Ve velkokapacitním očkovacím centru v Prostějově vše běží podle plánu, zdravotníci zde pracují na maximální kapacitu v osmihodinovém režimu každý den, kdy obslouží denně ščest stovek příchozích. Dobrou zprávou tedy je, že od osmého května se očkuje už také o sobotách. Vzhledem k navýšení vakcín můžeme lidem přihlášeným k očkování nabídnout velice krátkou čekací dobu,“ informoval Adam Knesl, tiskový mluvčí společnosti Agel provozující Nemocnici Prostějov.

Večerník se byl v sobotu podívat přímo na místo do očkovacího centra ve Společenském domě, a hlavně nás zajímalo, zda během tohoto víkendového dne bude o vakcinaci stejný zájem jako ve všedních dnech. „Sjíždějí se sem lidé už od osmé hodiny ranní, parkoviště je plné,“ upozornil jeden ze strážníků dohlížejících na dopravní provoz v okolí „Kaska“. Uvnitř pak byla slušně zaplněna i čekací místnost, kde příchozí trpělivě vyhlíželi pokynů zdravotních sester, než přijdou na řadu. „Každý, kdo přijde, tak tady čeká maximálně deset minut, není to nic dlouhého,“ řekl jeden z mladých dobrovolníků, kteří pomáhají s organizací celého procesu.

K očkování se už v hojné míře dostavili také padesátníci a už od dnešního dne přichází snížení věkové hranice pro možnost vakcinace proti covid-19. „Denní kapacita tohoto centra je už zcela naplněna, proto jsme sáhli pro rozšíření provozu i na soboty. A jestli to tak půjde dál, možná dojde i na neděle. Zájem o očkování v Prostějově je obrovský a stejně tak je dostatek vakcín. Očkování jde opravdu rychle, myslím si, že nikdo tady dlouho nečeká. Jde o plynulý provoz, lidé čekající na očkování se nám tady nehromadí. Navíc celý proces všichni očkovaní berou s humorem, panuje zde skvělá nálada jak mezi zdravotnickým personálem, tak vzájemně mezi lékaři, sestrami a všemi příchozími,“ prozradila Večerníku přímo na místě Helena Piňosová, vrchní sestra dětského oddělení Nemocnice Prostějov, která vykonává funkci koordinátorky očkování. „Co jsem si zatím všimla, tak lidé k nám přicházejí nechat se očkovat z vlastního přesvědčení. Ještě jsme tady neslyšeli, že by je někdo přesvědčoval, nebo dokonce nutil,“ dodala svůj poznatek.

Jak se Večerník ještě dozvěděl, také v sobotu se stihlo naočkovat přes 600 lidí. Rozšíření provozu očkovacího centra tak zcela jistě mělo svůj smysl. „Když jsem se přihlásila na očkování a přišlo mi, že se mám dostavit v sobotu, chvilku jsem si myslela, že si dělají legraci nebo že došlo k omylu. Přesto jsem přijela a viděla, že je skutečně otevřeno. Dostala jsem zatím první dávku a všechno proběhlo bez problémů. Pozitivní bylo, že už u vchodu se nám věnovali dobrovolníci, kteří nám přesně řekli, co máme vyplnit a kam se jít naočkovat. Vůbec jsem se tady nezdržela, za deset minut jsem byla venku,“ kvitovala sobotní návštěvu očkovacího centra Jarmila Nadymáčková z Prostějova.