Zajímavé informace přinesl v minulém týdnu server Seznam zpráv. V obou případech jde o koronavirové mapy. Jedna, častěji užívaná, uvádí, jak jsou na tom jednotlivé obce z hlediska nákazy. Další, která je podle tvrzení webu unikátní, zobrazuje proočkovanost populace. A to podle obcí s rozšířenou působností, což jsou v regionu Prostějovska Konice a právě Prostějov. A jak si tedy region uprostřed Moravy stojí?

Odpověď zní: žádná sláva, ale ani žádná hrůza. V počtu případů na obyvatele je nyní Prostějovsko zhruba v průměru. Co potěší, je, že tmavě červená barva značící častější výskyt koronaviru pomalu z mapy mizí, a to právě i ve zdejším regionu. Naopak přibývá míst, kde aktuálně není žádný aktivní případ koronaviru.

Na Prostějovsku jsou to podle dat z konce minulého týdne například Výšovice, Slatinky, Hradčany-Kobeřice nebo malé Hradisko. Naopak „nejhorší“ je situace v Bukové a Pivíně, které mají v přepočtu 1500 a více nemocných na 100 tisíc obyvatel. Extrém je Rakůvka, kde se jedná o tři nakažené na necelých 200 obyvatel. Právě malá populace těchto obcí ale dost údaje zkresluje. Z měst je na tom naopak nejlépe Plumlov (86,5/100 tisíc).

Také v proočkovanosti je Prostějovsko zhruba v průměru. Jak region Konice, tak region Prostějov vykazují přibližně stejnou míru proočkovanosti. Jedná se zhruba o každého čtvrtého obyvatele. Horší už to je s plnou proočkovaností, tedy v poměru těch, kteří dostali dosud obě dávky vakcíny. V regionu Prostějov je to ve skupině nad 80 let, u níž začalo očkování koncem minulého roku, jen každý druhý. A na Konicku je výsledek ještě horší. Zda je za tím nedostupnost očkování u praktických lékařů, nedostatek vakcín, nebo nedůvěra části populace k nim, je otázkou.