Chaotická rozhodnutí, pravidla, která se často mění, absence racionality a taky neplněné sliby. To dosud je manažerské pojetí koronavirové krize od vlády Andreje Babiše. Ať už se jedná o kompenzace podnikatelům, testování, nebo třeba fungování výuky ve školách. Třeba oslovení učitelé a zejména ředitelé už jen kroutí hlavami. A v případě, že by někdo z nich při vzpomínce na poslední vývoj propukl v hysterický smích, by se vlastně ani nikdo nemohl divit.

Inu, posuďme sami. Ani začátek května se totiž neobešel bez novinek, bohužel nepříliš optimistických (slovo pozitivních záměrně vypouštíme). Stalo se tak, že Seznam.cz v neděli odpoledne zveřejnil dvě zprávy – první o ministru Arenbergerovi, že chystá největší rozvolnění, druhou o ministru Arenbergerovi, že přibržďuje. Pochopitelně ministra máme jen jednoho. Takže s čím počítat? Inu, vyberte si.

Tentýž týden hlásila média (a samozřejmě také facebookový profil Andreje Babiše), že padl rekord. V čem, ptáte se? Přece v počtu očkovaných za den. Přesáhl totiž osmdesát tisíc osob. Proč to zde uvádím, je to přeci hodně? No, pozornější z vás si možná vzpomenou, že premiér Babiš sliboval už od začátku dubna očkovat denně sto tisíc lidí a více. Škoda. Takže zase nic.

Vraťme se ale ještě do škol. Zde už situace připomíná tragikomedii. Deváťáci se mají do lavic vrátit na poslední zhruba měsíc. K čemu jim to bude, když přijímačky už mají za sebou? Nevíme. Naopak středoškoláci se nejspíš ještě načekají. Ani oni, ani školy doteď nevědí dne ani hodiny. Těžko se divit, vždyť návrat do škol vláda chystala už na začátek března. Jak to dopadlo, víme. A rozhodnutí se mění neustále.

Nicméně ať jen nekritizujeme, kabinet Andreje Babiše si pozdě, ale přece všiml, že rotační výuka je jaksi nepraktická pro školy a žáky i pro rodiče. Jak to vyřeší? To není jisté. Jisté naopak je, že povinné testy jsou problém, dodávky nejsou. Podle ministra Plagy si ale ředitelé umí poradit. Což je dobře, že to na rozdíl od vlády dokáží.

Ano, a tak my si tady žijeme…