Velmi nepříjemných 14 měsíců prožívají všechny obory spjaté nějak se sportem, tedy i firmy, které vyrábí dresy. Logicky zaznamenávají propad v zakázkách, nižší zájem i méně možností, kde dresy udat a prodávat. Příliš jim neprospělo ani to, že se načas v České republice zastavil nejen amatérský, ale taky profesionální sport.

„Vzhledem k tomu, že sporty kromě profesionálních stojí, tak je to hodně špatné. U nás v Česku není skoro nic. Vše, co máme, je díky exportu. Kdybych dělal jen domácí trh, tak bych snad zkrachoval,“ konstatuje Milan Sedlo z prostějovské společnost White Bear.

 

Podniky během epidemie musely řešit situaci různě. Některé se v první vlně přeorientovaly na šití roušek a později výrobu respirátorů, jiné šetřily na výrobě. „Firmy specializující se na to co my, často dělají jeden či dva dny v týdnu a přežívají jen díky vládním programům. Doba je zlá,“ uvedl Milan Sedlo.

S těžkostmi se museli potýkat i v Dubanech ve firmě DD Sport. „Postihlo – nepostihlo, v podstatě jsme v pohodě. Nějakým způsobem jsme to přežili a jak se začalo rozvolňovat, tak jedeme dál,“ říká za firmu Tomáš Dokoupil a na dny příští se dívá optimisticky.

Je zde ovšem jedno „ale“. Pro kluby totiž nyní nastává vesměs období mezi sezónami v podobě bilancování nejen sportovních výsledků, ale i těch finančních. „Zatím to na nás tvrdě nedopadlo. Člověk ještě neví, protože až v létě se bude řešit hokejová a fotbalová sezóna. Teď tedy přežít dva měsíce, pak se uvidí,“ je si vědom Sedlo. A podobné pocity nejistoty zažívají i v DD Sportu. „Myslím si, že to poznáme někdy v září, říjnu. Ke konci roku všichni utratili ještě peníze z dotací, i za dresy. Teď je těžké říct a odhadnout, jak to bude vypadat,“ konstatuje Dokoupil.

Na jednom se ale shodnou asi všichni výrobci, současná koronavirová krize jim vůbec neprospěla. Logicky.