Vnitřní prostory restaurací, hospůdek či kaváren zůstali i nadále uzavřené, ovšem další vlna rozvolnění vládních opatření v souvislosti s epidemií covid-19 přineslo možnost restauratérům otevřít alespoň provoz předzahrádek. Mnozí z nich to považovali jako začátek nové doby po dlouhých měsících kompletního uzavření. A jak si Večerník během uplynulého víkendu povšiml, majitelé restaurací a kaváren se na první provozní den předzahrádek pečlivě připravovali.

 

Restauratéři mohou v pondělí 17. května otevřít předzahrádky, samozřejmě pod podmínkou dodržení přísných hygienických opatření. Naštěstí pro ně vláda ve čtvrtek pozměnila původní opatření o nutnosti kontrolovat hosty, zda mají potvrzení o očkování, negativní výsledky testů, nebo potvrzení o tom, že v uplynulých devadesáti dnech prodělali nákazu covid-19. Tyto záležitosti tedy nemusí kontrolovat personál restaurací, ale tento úkol spadne do kompetence pracovníků hygienických stanic a policie.

„Je to pro nás velká úleva, protože tyto kontroly by nám vzaly spoustu času, který tak můžeme naplno věnovat hostům. Ostatní opatření samozřejmě respektujeme, máme připravené dezinfekční prostředky a dodržíme také předepsané rozestupy od jednotlivých stolů nebo mezi předzahrádkou a chodníkem,“ svěřil se Večerníku Jiří Pohloudek, majitel kavárny Cocktail Café na Pernštýnském náměstí v Prostějově.

On sám během neděle připravoval společně s personálem stoly na předzahrádce, kterou v pondělí ráno otevře. „Sice to není ještě na sto procent, ale konečně zahajujeme sezónu! Po velmi dlouhé době jsme natěšení na první hosty. Doba, kdy jsme měli nuceně uzavřenou celou kavárnu, byla nesmírně těžká, fyzicky, psychicky a hlavně finančně. Naštěstí nám pomohlo město i stát určitými kompenzacemi nebo úlevami na nájmu, ale kdybychom neměli naspořenou nějakou tu „hromádku“ peněz, koronavirovou dobu bychom nepřežili. Ale v pondělí pro nás nastává opravdový dne D a my se všichni těšíme,“ svěřil se Večerníku Jiří Pohloudek.

Přípravy na zahájení provozu předzahrádek probíhaly během víkendu na vícero místech v Prostějově, takže si už dnes budou moci všichni občané v klidu posedět u kafíčka nebo zlatavého moku.