Od minulého pondělí otevřely i v Prostějově všechny maloobchody, ale že by to našince nějak nastartovalo, to tedy rozhodně ne! Jak si Večerník všímal každý den, obchodníci očekávající po dlouhých měsících půstu konečně první slušné tržby, vyhlíželi davy zákazníků marně.

Prostějované tedy otevřené obchůdky útokem rozhodně nebrali, jako tomu bylo v některých větších městech republiky. „Samozřejmě jsme čekali vyšší tržby, hodně nás to zklamalo. Ale lidi přijdou, Prostějované se teprve probouzí,“ snažila se tvářit optimisticky prodavačka z obchůdku s dárkovým zbožím v centru města. „Hned v pondělí přišlo poměrně dost zákazníků, ale další dny to bylo už slabší. Sama ale pozoruji, že zatímco obchůdky na náměstí jsou prázdné, tak v supermarketech je narváno pořád,“ svěřila se obchodnice s léčivými přípravky.

Večerník si rovněž povšiml, že zatímco supermarkety se prohýbaly pod stálým návalem kupujících, menší prodejny takové štěstí neměly. A to ani v obchodních zónách. Například v Arkádě. „V pondělí jsme otevřeli kompletně celou prodejnu, do této doby jsme mohli prodávat jen obuv a oblečení pro děti. Že bychom to ale nějak pocítili na větším množství zákazníků, to se opravdu říct nedá. Věříme ale, že se to v následujících týdnech zlepší,“ uvedla pokladní z obchodu se sportovním oblečením a obuví.