Od pondělí 24. května budou moci otevřít hotely či penziony a další ubytovací kapacity v Česku. Upravují se podmínky pro sportování uvnitř i fanoušky sportovních a kulturních akcí. Definitivně skončí rotace na základních školách v celém Česku. Otevírají se také kina a další kulturní zařízení. Jaké jsou další novinky?

Co se změní od 24. května

* Uvolní se v plném režimu ubytovací zařízení. Tedy bez omezení kapacity. Hosté se budou muset prokázat při příjezdu negativním testem, očkováním či potvrzením o prodělání covidu v posledních 90 dnech.

* Od 24. května budou bez rotací druhé stupně základních škol v celém Česku. Dojde tak i na rozvolnění ve zbývajících krajích, které k tomu ještě nemohly přistoupit minulé pondělí.

* Také střední školy se mohou vrátit k plné teoretické výuce. I zde se bude muset jedenkrát týdně testovat antigenními testy, stejně jako u základních škol.

* Základní umělecké školy budou moci otevřít bez omezení pro otestované děti. V případě, že půjde o skupiny dětí bez testů, bude se moci výuky zúčastnit maximálně 10 žáků.

* Rozšíří se možnosti návštěv na kulturních a sportovních akcích. U akcí venku bude moci být až 1000 diváků, ale maximálně poloviční kapacita hlediště. Uvnitř může být 500 diváků. 

* Otevírají se kina i divadla. Podmínkou pro návštěvníky je zatím buď negativní test, uplynutí 14 dní od dokončeného očkování, či maximálně 90 dní od prodělané nemoci covid-19.  Kina a divadla stejně jako i venkovní kulturní akce mohou navštěvovat jen sedící diváci a musejí nosit respirátor.

* U vzdělávacích akcí jako kongresů či u kroužků bude moci být venku 100 účastníků, uvnitř 50 účastníků.

* Ve vnitřních sportovištích bude moci být až 30 osob, maximálně však ve skupině 12 hráčů.

* V zoo či botanických zahradách budou moci návštěvníci zavítat i do vnitřních pavilonů.