V Olomouckém kraji došlo během uplynulého týdne k dalšímu poklesu nově nakažených obyvatel covidem-19. Přibylo jich už pouze 386, což je ve srovnání s předchozím týdnem o dalších 82 osob méně. Navíc klesají i další krajské statistiky, počet pozitivně testovaných v posledních sedmi dnech v přepočtu na 100 tisíc obyvatel se rovněž významně ponížil a poklesl na hodnotu 65 osob. Hejtman Olomouckého kraje Večerníku v neděli večer se vší pokorou řekl, že poprvé od loňského podzimu věří, že v boji s koronavirem míříme za vítězstvím.

V neděli 23. května registrovala Krajská hygienická stanice v Olomouci již 92 589 případů pozitivně testovaných osob na covid-19 v Olomouckém kraji od začátku pandemie. Během uplynulého týdne jich přibylo 386, což je o 82 případů méně než týden předtím. Z dalších aktuálních údajů vyplývá, že od začátku pandemie se z koronaviru v Olomouckém kraji vyléčilo 89 619 osob.

Testováno bylo už celkem 401 269 lidí a aktuální počet nakažených je 1 284. Nejvíce jako vždy na Olomoucku (261), pak Prostějovsku (193), Šumpersku (177), dále Zábřehu na Mravě (115), Uničově (110) a Přerově (104). V Konici je aktuálně nakaženo už jen 20 lidí. Do této chvíle v kraji zemřelo na covid-19 přesně 1 696 lidí. Potvrzené případy nově pozitivně testovaných osob za posledních sedm dní v přepočtu na sto tisíc obyvatel se snížil na hodnotu 65 osob. A co je ještě zajímavé, do neděle 23. května bylo v kraji naočkováno alespoň jednou dávkou už 264 032 obyvatel.

V neděli večer při pravidelném hodnocení pro Večerník nešetřil optimismem ani hejtman Olomouckého kraje. „Poprvé to říkám nahlas, ale chce se mi věřit, že nad koronavirem máme vyhráno. Zároveň ale se vší pokorou tvrdím, že i nadále musíme být obezřetní a nic nepodceňovat. To už se nám vloni jednou nevyplatilo,“ zněla první slova Josefa Suchánka, který je zároveň nadšen z toho, že děti základních škol i studenti středních škol se naplno vrací do škol, a dokonce už bez rotační výuky. „Blíží se letní prázdniny a tak jsem rád za každý týden, který nyní děti stráví ve školách. Vidím to na svém synovi, který je studentem střední školy a na výuku se nebývale těší,“ usmál se hejtman, jehož těší i klesající čísla, která se týkají počtu hospitalizovaných pacientů v nemocnicích. „To je jedna z věcí, která mě těší ze všeho nejvíc. Zásadní také je, že se nemocnice v Olomouckém kraji vracejí k běžné lékařské péči v plném rozsahu,“ řekl hejtman, kterého se Večerník ještě zeptal, co by podle jeho názoru mohlo zvrátit příznivé statistiky v boji s koronavirem. „Doufám, že je nezvrátí už vůbec nic. Mám snad obavy z jediné věci, a to z výjezdů našich občanů do zahraničí. Blíží se dovolené, navíc spousta lidí si dlouhodobá hygienická opatření rozvolňuje sama nebo je nedodržuje vůbec. Ano, to je snad jediná věc, která by mohla znovu přinést nárůst počtu nakažených a vznik nějaké další vlny covid-19 po letních prázdninách. Snad k tomu ale už nedojde, zejména když naše společnost bude v tu dobu už proočkována,“ věří Josef Suchánek.