Postupná rozvolnění vládních proticovidových opatření umožnila už minulé pondělí majitelům restauračních zařízení či kaváren otevřít své předzahrádky. V Prostějově ne všichni této možnosti využili, někteří restauratéři spíše toužebně očekávají povolení pro vnitřní provoz. Otevřené předzahrádky v Prostějově se ale během uplynulého týdne zaplňovaly hosty jen poskrovnu, ale jak se Večerníkem oslovení majitelé kaváren shodují, spíše tomu bylo na vině nepříznivé počasí. Ale byl tu ještě jeden důvod...

 

Očekávaný nával hostů se nekonal, předzahrádky kaváren a restaurací byly v Prostějově během uplynulého týdne zaplněny jen zhruba z poloviny. „Hosté přišli, už se podle svých slov těšili, až si budou moci dát kafíčko, zapálit si cigárko, prostě si posedět a popovídat s přáteli. Je ale pravda, že jich nebylo tolik, jak jsme očekávali. Na druhé straně přes týden nepřálo moc počasí, takže tím si vysvětluji slabší návštěvnost. Obavy z covidu nebyly vůbec žádné. Přesto jsem učinil poznatek, že si poměrně hodně hostů objednalo kávu do kelímku a k její konzumaci docházelo mimo předzahrádku. Báli se totiž sednout ke stolu, protože se nemohli prokázat očkováním nebo aktuálním negativním výsledkem testu,“ shrnul poznatky z uplynulého týdne Jiří Pohloudek, majitel kavárny Cocktail Café na Pernštýnském náměstí. „Jiní hosté, přestože nějaké to potvrzení mají, jsou i tak zdrženliví a neustále se ptají, zda si mohou dát kávu a posedět. My nic nekontrolujeme a nikoho nelustrujeme. To je věcí hygieniků nebo strážníků. Žádná kontrola sem ale během týdne nepřišla,“ dodal Pohloudek.

Podobné zkušenosti z prvního týdne mají i v kavárně Café Atrium. „Hostů přišlo celkem dost, ale pokud by bylo hezčí počasí, dorazilo by jich ještě víc. Jde ale o první týden, takže vše se rozbíhá pomalu. My po nikom žádné papíry nechceme, ale žádná kontrola z hygieny u nás také nebyla. Z okresní hygienické stanice jsme ale samozřejmě dostali upozornění, co musíme pro hladký provoz předzahrádky splňovat. A my to dodržujeme,“ uvedla provozní kavárny Alžběta Štefková. 

Většina prostějovských restauratérů už toužebně vyhlíží povolení od vlády v souvislosti s provozem uvnitř zařízení. „Také my na to samozřejmě čekáme, ale kdy to bude, to si raději netroufám ani odhadovat. Teď jsem někde četl, že by to mělo být 14. června, tak se rád nechám překvapit,“ zasnil se Jiří Pohloudek z kavárny Cocktail Café.