Maturity jsou tady. V uplynulém týdnu čekaly studenty písemné, nyní se připravují na ústní část maturit. I letos však jsou zkoušky dospělosti ve stínu koronaviru. Nabízí se tak otázka, jak se s tím na jednotlivých školách popasovali.

 

 

„Museli jsme to několikrát předělávat, ale jinak si s tím poradíme, od toho tam jsme. Zatím žádné problémy nebyly a doufejme, že ani nebudou,“ konstatuje ředitel reálného gymnázia Rostislav Halaš. O znalosti maturantů si starost nedělá. Jednak krátce před studiem na vysoké škole musí být připraveni učit se i samostatně a jednak ocenil úroveň on-line výuky. „Dost intenzivně u nás probíhala on-line výuka. Kupodivu jsme všechno stihli probrat. Naopak jsme konstatovali, že v některých směrech jsme toho probrali víc než normálně. Obvykle totiž řada hodin kvůli různým akcím odpadá a nyní k tomu navíc byla skoro stoprocentní účast studentů na výuce,“ vyjádřil se ředitel.

Spokojenost s dosavadním průběhem vyjádři i ředitel Gymnázia Jiřího Wolkera Michal Müller. „Myslím si, že to máme připravené, vše běží podle plánu. Žádné komplikace v souvislosti s vládními nařízeními nejsou a ani neočekáváme,“ svěřil se Večerníku. Škola byla po jarní vlně, kdy byla nařízení podobná, podle jeho slov na průběh maturit připravena. „Už před rokem byly podle vládních nařízení. Podle nich jsme postupovali tehdy a postupujeme i letos. Není to nic, co bychom nezvládli nebo co by nás nějak překvapilo,“ ujišťuje Müller.

Také ředitel Střední zdravotnické školy je spokojený. „Vše běží zatím celkem v klidu. Vládní nařízení dodržujeme, není to ale nic omezujícího. Aktuálně může pobývat v jedné místnosti i padesát osob, dojde tedy i na nástup a rozloučení maturantů,“ říká Martin Mokroš s tím, že maturanti ani letos o méně formální části zkoušky dospělosti nepřijdou. I výsledky jsou podle něj zatím slušné. „Praktické maturity zvládli všichni, teď čekáme na výsledky didaktických testů. A nyní nás čekají ústní maturity z jednoho odborného předmětu, angličtinu si nikdo nevybral,“ informoval Mokroš. Ten byl podobně jako mnoho dalších ředitelů značně kritický ke komunikaci vlády se školami. „V rámci rozvolnění už je to docela v klidu. Už se konečně vrátil život i do školství,“ poznamenal s lehkým úsměvem.