Zájem o očkování je mezi Prostějovany enormní. Před měsícem rozšířila Nemocnice Agel Prostějov provozní dobu očkovacího centra ve Společenském domě i na soboty, ovšem ani to nestačilo! Nyní se už druhým týdnem očkuje také během nedělí. Vakcinací už prošlo přes 31 tisíc osob, dvanáct procent z nich již absolvovalo dokonce druhou dávku.

„Dobrou zprávou je, že velmi svižným tempem roste počet vyočkovaných vakcín. Ke čtvrtku 27. května bylo podáno přesně 31 400 očkovacích dávek a z tohoto celkového počtu již obdrželo obě dávky přibližně dvanáct procent klientů,“ informoval Večerník Adam Knesl, tiskový mluvčí společnosti Agel provozující Nemocnici Prostějov.

V prostějovském Společenském domě očkují zdravotníci prostějovské nemocnice výhradně vakcínou od společnosti Pfizer/BioNtech. „Závoz vakcín je plánovaně jedenkrát týdně a v současné době je bez jakýchkoliv problémů,“ ujistil Knesl.

Zájem o vakcinaci mezi Prostějovany je natolik velký, že nemocnice musela v očkovacím centru opět navýšit kapacitu. A to o další den! „Díky postupnému zvyšováním kapacity očkovacího centra zde nyní dochází k aplikaci šesti set dávek za jeden den. Navíc jsme vzhledem k počínajícímu souběhu první a druhé dávky již třiadvacátého května rozšířili očkování veřejnosti i na neděli, což znamená, že nyní očkují zdravotníci Nemocnice AGEL Prostějov sedm dní v týdnu,“ prozradil mluvčí.

Odborníci stále opakují, že očkování obyvatel je jedinou cestou k takzvané cestě ze tmy a spolehlivou ochranou proti nákaze covid-19. „Fakt, že vakcinace má své pozitivní důsledky, můžeme vidět i na počtu hospitalizovaných klientů. Na vrcholu pandemie bylo v naší nemocnici hospitalizováno až 120 pacientů denně a situace vyžadovala vyčlenění dvanáct lůžek na jednotce intenzivní péče. V současné době, a to i díky očkování, se pohybují čísla hospitalizovaných pacientů do desítky klientů a zlepšující se epidemická situace nám umožnila výrazně redukovat kapacitu JIP. Postupně se naše nemocnice vrací zpět k plánovaným výkonům,” řekl pro Večerník Martin Pomajbík, primář ARO oddělení a náměstek pro léčebně preventivní péči Nemocnice AGEL Prostějov.