Česká vláda tentokrát k pondělí 7. června o žádných dalších konkrétních rozvolněních nerozhodla, minulý týden už se ale staronový ministr zdravotnictví Adam Vojtěch vyjádřil k provozu letních táborů během prázdnin. Zároveň odmítl zrušit vládní opatření, podle kterého jsou děti ve školách stále nuceny výuku absolvovat s ochranou dýchacích cest.

 

Počet účastníků pro letní tábory se nebude muset letos nijak omezovat. Všichni ale budou muset předem doložit negativní test na covid-19. Roušky se budou nosit při pohybu mimo areál tábora tam, kde to bude podle platných nařízení nutné. Vyplývá to z hygienicko-protiepidemických opatření, která k zajištění sezóny letní dětské rekreace vydalo Ministerstvo zdravotnictví. 

Loni se letní tábory kvůli epidemii mohly konat od 27. června pro nanejvýš 500 lidí najednou, u stanových táborů pro 100 osob. Na táborech pořádaných organizacemi, jako jsou skauti, pionýři, hasiči a tomíci, bývá maximálně do 150 účastníků. Děti nakonec nemusely nosit roušky.

Tábory musely být dostatečně vybaveny dezinfekcí, mýdlem a tekoucí vodou. Samostatné hygienické zázemí musel mít personál kuchyně a na táboře bylo nutné vyhradit místo pro případnou izolaci dětí s podezřením na nákazu. Ministerstvo vydalo k pořádání táborů manuál s doporučeními už v prvních červnových dnech. Aktuální opatření ministerstva se těm loňským podobají, počet účastníků ale nebude omezen. Podle úřadu se bude klást důraz hlavně na vstupní zdravotnický filtr u dětí i u ostatních účastníků akce. „Ministerstvo zdravotnictví upozorňuje, že vzhledem k současné epidemické situaci bude účast na letním dětském táboře podmíněna doložením negativního výsledku preventivního testu na onemocnění covid-19,“ informoval ministr Vojtěch. Zda bude nutný PCR test, nebo bude stačit i méně spolehlivý antigenní test, neupřesnil. „Důležitý bude také zdravotní dohled při akci a vedení zdravotní dokumentace,“ uvedl pouze Vojtěch, který minulý týden odmítl zrušení protiepidemického opatření v podobě nošení roušek dětmi ve školách. „V úterý 8. června budeme absolvovat na toto téma jednání s hygieniky a poradíme se o tom, kdy toto opatření rozvolníme,“ komentoval své rozhodnutí ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.