Ze statistik zveřejněných Krajskou hygienickou stanicí Olomouckého kraje v neděli odpoledne vyplývají jen samé optimistické zprávy. Během uplynulého týdne přibylo v Olomouckém kraji už jen 123 nově pozitivně testovaných, což je o dalších 136 případů méně než týden předešlý. Navíc počet pozitivně testovaných osob za posledních sedm dní v přepočtu na 100 tisíc obyvatel klesl už na pouhých jednadvacet! Jen jedna věc kalí radost zejména nám Prostějovanům. Aktuálně je nejvíce nemocných obyvatel totiž právě v Prostějově!

V neděli 6. června registrovala Krajská hygienická stanice se sídlem Olomouci již 93 010 případů pozitivně testovaných osob na covid-19 v Olomouckém kraji od začátku pandemie. Během uplynulého týdne jich přibylo pouze 123. Z dalších aktuálních údajů vyplývá, že od začátku pandemie se z koronaviru v kraji vyléčilo již 90 660 osob. Testováno bylo už celkem 421 227 lidí a aktuální počet nakažených je už pouze 673 osob.

Co se týká v tomto směru statistik u jednotlivých měst, došlo zde minulý týden k zásadní změně. Vždy nejvíce „zamořené“ Olomoucko vystřídal region Prostějovska! Právě zde je aktuálně s covid-19 nemocných 109 osob, dále pak v Zábřehu na Moravě (104), Olomouci (95), Šumperku (93), Mohelnici (71) a Přerově (51). V Konici na Prostějovsku je aktuálně nakažených už jen 6 lidí.

Do této chvíle v Olomouckém kraji zemřelo na covid-19 přesně 1 706 lidí.  Potvrzené případy nově pozitivně testovaných osob za posledních sedm dní v přepočtu na sto tisíc obyvatel se snížil na hodnotu 21 osob, což je více než stoprocentní úbytek ve srovnání s předcházejícím týdnem.

„Všechno to jsou velice optimistická čísla, ale pořád na tom nejsme tak dobře jako v ostatních krajích republiky. Neustále máme co zlepšovat. Nemyslím si ale, že by se v současné době mohly příznivé statistiky zhoršit, a jsem přesvědčen, že v následujících týdnech budeme nově nakažené počítat na jednotky. Nechci nic podceňovat, ale v tuto chvíli bychom se už všichni měli spíše bavit o tom, co nás čeká v září. Obávám se, že po návratu dětí z prázdnin a dospělých ze zahraničních dovolených mohou čísla zase letět nahoru. V tomto období se budeme s covidem podle mého názoru zase prát,“ řekl Večerníku v neděli večer Josef Suchánek, hejtman Olomouckého kraje.