Nelze to přeceňovat, ovšem podle aktuálních dat se může zdát, že covid-19 v prostějovském regionu skoro vymizel. I celý Olomoucký kraj patří v současnosti na vedoucí příčku v rámci celé České republiky, co se týká nejnižšího nárůstu nově nakažených pacientů. Během prvních pěti pracovních dní uplynulého týdne hlásila Krajská hygienická stanice Olomouckého kraje celkem pouze patnáct nových případů koronaviru. Rapidně ubývá také celkový počet aktuálně nakažených osob.

K sobotnímu poledni 31. července evidovala Krajská hygienická stanice se sídlem v Olomouci celkem 93 277 potvrzených případů covid-19 od začátku pandemie. Z toho 14 766 případů u osob starších pětašedesáti let. Naproti tomu počet vyléčených osob vystoupal už na 91 570, bohužel je také registrováno už 1 710 případů úmrtí v přímé souvislosti s koronavirem. Aktuální denní přírůstky nově pozitivně testovaných lidí už se ale ovšem počítají jen na jednotky. „Počet nově nakažených osob, a to i v potenciálně zranitelných skupinách, je nízký, v jednotkách případů,“ potvrdila mluvčí Krajské hygienické stanice Olomouckého kraje Markéta Koutná.

Příznivě se vyvíjí také situace ohledně aktuálního počtu osob nakažených koronavirem v rámci celého Olomouckého kraje. Momentálně jich je už pouze 77, z toho nejvíce na Olomoucku (24), dále pak na Prostějovsku (16), Šumpersku (10) a Přerovsku (9). Na Konicku se z onemocnění covid-19 léčí pouze 2 lidé.

Večerník se na konci minulého týdne zajímal také o situaci přímo v Prostějově. Velice pozitivní zpráva přišla z nemocnice. „Aktuálně je hospitalizovaný pouze jediný pacient na infekčním oddělení a jeho stav je dobrý,“ informovala nás Gabriela Lefenda, ředitelka Odboru vnějších vztahů společnosti Agel provozující Nemocnici Prostějov.

Další otázka Večerníku mířila k očkovacímu centru v Prostějově. „K pátku 30. července bylo v prostějovském očkovacím centru podáno 62 998 vakcín, z toho 34 399 prvních dávek a již také 28 599 druhých dávek. Nutno ale podotknout, že v době dovolených byla provozní doba očkovacího centra omezena, zrušeny byly soboty, neděle a pondělí. Očkujeme tedy od úterý do pátku,“ zdůraznila Gabriela Lefenda s tím, že lidé i nadále využívají rezervační systém.  „Ano, očkujeme občany po registraci v systému Reservatic. Setkáváme se však také s občany, kteří projevují nezájem o očkování. Je ale na zvážení každého z nás, zda se nechá očkovat,“ podotkla ředitelka Odboru vnějších vztahů Agel.

Z příznivé situace má radost i hejtman Olomouckého kraje. „Viděl bych to jako kombinaci štěstí, dobré práce hygieniků při trasování a zodpovědného chování obyvatel kraje i jeho návštěvníkům. Všem bych chtěl poděkovat. Olomoucký kraj se snaží apely a připomínáním společného zájmu působit na občany a zejména chce přispět k návratu dětí do škol po prázdninách bez omezování,“ sdělil Večerníku Josef Suchánek.

 

denní nárůst nakažených covidem-19 v olomouckém kraji

den                        počet nově nakažených

pondělí 26. července  3

úterý 27. července      3

středa 28. července    2

čtvrtek 29. července   4

pátek 30. července     3