I sebesložitější situace může být příležitostí, která čeká na své využití. Platí to také o současné pandemii covidu. Zdánlivě neřešitelný problém s masivním testováním lidí byl impulzem ke vzniku nového zdravotnického zařízení. Vyrostlo na Hané a má za sebou půlrok mimořádně úspěšného fungování.

Když se počátkem letošního roku začalo mluvit o povinném testování zaměstnanců ve firmách, málokdo si uměl představit, jak bude probíhat. Výrobní firmy, úřady ani podnikatelé ve službách nebyli na podobně náročnou akci nijak vybaveni. Především jim scházel zdravotnický personál a také kapacity podobnou věc při své běžné činnosti řešit. Stávající zdravotnická zařízení neuměla na poptávku po testování dostatečně a včas zareagovat. Představa, že se tisíce lidí dlouhodobě vyšetřují takzvanými samotesty, nebyla reálná.

„Podnikatelé jsou zpravidla odborníky na konkrétní oblast. Nebylo možné, aby se všichni ze dne na den zorientovali v oblasti testování proti novému koronaviru. Obzvlášť když se situace dynamicky vyvíjela a měnila ze dne na den,“ říká předseda představenstva Okresní hospodářské komory Prostějov Bohuslav Švamberk.

Za této situace založil prostějovský manažer Jiří Rolný firmu KoRo Medics a nabídl své služby kolegům podnikatelům, úřadům a dalším institucím. Myšlenka byla jednoduchá, a sice přiblížit testování co nejvíce lidem, nejlépe přímo ve firmách. A byla to „trefa do černého“. Během velmi krátké doby začalo jejích služeb využívat 150 firem a živnostníků. K prvním patřily velké společnosti v prostějovské průmyslové zóně, další klienti rychle následovali. Zdravotníci KoRo Medics se zanedlouho rozjeli do pěti krajů České republiky. „Bylo to mimořádně náročné. Museli jsme vyřešit problémy s logistikou a zajistit dostatek odborného personálu. To vše v podmínkách, kdy opatření proti covidu omezovala volný pohyb a v celé zemi existovala velká poptávka po zdravotnících,“ říká Jiří Rolný.

Nová firma začala souběžně nabízet testování také veřejnosti. Postupně tak v Prostějově vznikla dvě odběrová místa. První poblíž Sportcentra DDM v Olympijské ulici, později se k němu přidalo druhé v centru města v Komenského ulici. „Ekonomika takových odběrových míst je samozřejmě složitější než v případě testování ve firmách, ale chtěli jsme nabídnout službu i lidem, kteří míří například za příbuznými do domovů pro seniory nebo třeba na koncert,“ dodává Rolný.

Kromě antigenního testování, které v současné době hradí až čtyřikrát měsíčně zdravotní pojišťovny, firma usilovala také o možnost nabízet PCR testy, což se nedávno podařilo. KoRo Medics přitom využívá neinvazivní odběr stěrem z úst. Odpadá tak nutnost nepříjemných odběrů z nosohltanu.